Les restriccions de la Covid-19 afavoreixen una millora de la qualitat de l'aire aquest estiu

El nombre d’incidències per ozó troposfèric ha estat de 6 hores, corresponents a quatre dies concrets, en els quals s’ha superat el llindar d’informació a Barcelona, Manresa, Alcover, Berga i Reus

Redacció
18 de setembre del 2020
Una imatge del cel (arxiu).
Una imatge del cel (arxiu). | ND
Els nivells d’ozó troposfèric (O3) a Catalunya aquest estiu han estat dels més baixos de la dècada per la disminució dels seus precursors: compostos que s’originen en indústries químiques i en l’automoció i els òxids de nitrogen (NOx), molt associats al trànsit. Així, les restriccions de la covid-19 estan afavorint en general una millora de la qualitat de l'aire. El nombre d’incidències per O3 ha estat de 6 hores, respecte a les 56 de mitjana que s’han produït en els darrers 10 anys. Durant aquestes 6 hores, corresponents a quatre dies concrets dels 124 dies que dura la campanya, s’ha superat el llindar d’informació a la població en cinc punts de mesurament: a Barcelona, Manresa, Alcover, Berga i Reus.

Les superacions s’han concentrat durant el juliol, que és quan s’han enregistrat les temperatures més elevades. El llindar d’alerta no s’ha sobrepassat en cap moment. Per zones de qualitat de l’aire, la que ha presentat més superacions ha estat la del Camp de Tarragona –Alcover i Reus-, amb 2 hores, dos dies diferents. La Catalunya Central també ha presentat 2 hores de superació, però concentrades en el mateix punt de mesurament, a Manresa.

El Departament de Territori i Sostenibilitat realitza cada estiu una campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Catalunya entre els mesos de maig i setembre. És en aquest període quan hi ha més possibilitats que aquest contaminant superi el llindar d’informació a la població o d’alerta. La raó és que en aquesta època les condicions meteorològiques, en concret, l’alta radiació solar, en faciliten la formació. Durant la campanya, s’informa de les superacions dels llindars perquè la població i les entitats adients puguin adoptar mesures preventives de protecció.

El departament ofereix una predicció de superacions dels llindars als municipis i s’han realitzat preavisos d’incidència. Aquesta informació es basa en els resultats del pronòstic de la qualitat de l’aire del Sistema Caliope del Barcelona Supercomputer Center i del Sistema MAIR de la Universitat de Barcelona.