Consell Comarcal del Berguedà

Els partits del govern comarcal critiquen «l'amnèsia» d'ERC amb Llamas i recorden que hi ha pactat mocions

JxCat, PSC i els independents defensen la seva legitimitat, lamenten la marxa de l'oposició en bloc del plenari i titllen la reacció dels republicans de "mal perdre"

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 17 de setembre de 2020 a les 19:40 |
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els partits de govern del Consell Comarcal del Berguedà defensen la "legitimitat" de l'executiu, que amb l'entrada de Pep Llamas té majoria absoluta, i són molt crítics amb la decisió d'Esquerra i la CUP d'abandonar el ple d'ahir per solidaritzar-se amb la denúncia que fa l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà (actualment formada per independents de Guardiola, la Nou i Sagàs) sobre la situació dels independents. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara (JxCat), ha reiterat a NacióBerguedà que lamenta l'acció d'ERC i la CUP. Lara ha assegurat que "el Consell ja disposava dels grups polítics constituïts legalment com a tals. L'únic que hem fet és crear govern amb els grups existents". Josep Lara ha reiterat que no desitja "fer arqueologia del perquè de les coses" sobre la crisi de l'Associació d'Agrupacions d'Electors, però ha dit que "els grups que es van constituir el juliol del 2019 són els mateixos que hi ha ara al Consell". "Em trenca el cor aquesta reacció", ha afirmat.


"Esquerra Republicana també va negociar amb els consellers de les agrupacions per formar govern. I en l'últim any, han presentat mocions al costat de Bagà Endavant. Per què ara consideren que el seu conseller ja no és lícit? Crec que tenen una reacció de mal perdre", ha opinat Lara.

En el mateix sentit, s'ha expressat el portaveu del PSC, Abel García. García ha estat crític amb ERC i la CUP, però ha posat l'accent en els primers. Ha recordat que, aquest últim any, Esquerra ha presentat un gruix de mocions de temes diversos amb l'independent Pep Llamas, des de qüestions com la incineradora de Cercs, sumant-hi la CUP; el compostatge de residus; els òrgans col·legiats del Consell; l'emergència climàtica; o contra les actuacions policials posteriors a la sentència del procés. "Què ha canviat? Em sembla que estan demostrant una amnèsia total", ha argumentat.


"Per què van presentar mocions en conjunt? No ha canviat res, només que no han pogut complir amb l'ànsia de governar", ha subratllat García. El socialista ha assegurat no voler entrar a valorar "temes de fa més anys que sí que estan tipificats i molt definits", amb referència als regidors trànsfugues de Berga que van deixar el PSC el 2013. 

"Esquerra Republicana ha fet de tot per desgastar l'executiu", ha apuntat García. "Ells van presentar mocions amb aquest conseller que ara no reconeixen com a legítim. No em consta cap impugnació de la Junta Electoral sobre la vàlua o no de les actes de Patrocini Canal i Pep Llamas", ha afegit Abel García. 

Pep Llamas: "És legal i és legítim"

El nou conseller de Transició econòmica i Seguretat civil, Pep Llamas, un dels independents sobre el qual se centren les crítiques, ha assegurat que el ple va ser "extremadament dur" per la marxa a mitja sessió d'ERC i la CUP. Tanmateix, ha confiat a donar el tema "per tancat" per poder centrar-se en el treball de govern. 

"Esperava que haguessin entès que les coses en política no van per aquí, fa un any i mig que vaig entrar de conseller i fins ara no hi han posat cap pega: "Han presentat mocions que he signat i hem tingut converses sense cap problema", ha dit Llamas. "Potser des d'Esquerra tenien alguna esperança que canviés el meu compromís, i els donés el govern. Quan han vist que no seria així, han decidit que m'han de perseguir", s'ha queixat Pep Llamas. Llamas ha retret el suport dels partits de l'oposició a la posició de les agrupacions independents de Guardiola, la Nou i Sagàs (Bagà, Avià, Borredà i Capolat n'han marxat) sense conèixer de primera mà "què va passar en les reunions".

"El que va passar és una performance mal feta amb poc rigor polític, de to infantil, que l'únic que fa és que hagin de donar explicacions al seu electorat de per què rebutgen fer oposició", ha etzibat Llamas. "És legal i és legítim; i si no ho és, hi ha els jutjats per denunciar-ho", ha afegit. Llamas ha negat que la seva entrada al govern sigui una acció premeditada. "Al carrer aquest matí ningú m'ha interpel·lat, tota la polèmica és a l'imaginari del polític de baix perfil i els mitjans", ha considerat. 

L'altra independent del govern, l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, que va abandonar les agrupacions d'electors recentment, ha lamentat que la polèmica no es doni per tancada, especialment després del debat que es va generar al si del ple comarcal del 27 de maig. "Hi ha tot un seguit de números que donen suport que sigui al Consell, i que ja vaig exposar. L'únic que puc dir és que continuem treballant el dia a dia de la comarca, aquesta setmana he tingut reunions per demanar millores a la carretera de Sagàs o perquè es reobrin tots els petits consultoris de la comarca. Continuo tranquil·la i molt enfeinada", ha conclòs. 

 

Participació