Medi Ambient

Convoquen una jornada de neteja a la Baells i a altres entorns del Berguedà

Són diferents accions organitzades pel consell comarcal, els municipis i el Parc Natural Cadí-Moixeró en el marc de la iniciativa 'Let's Clean Up Europe'

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 17 de setembre de 2020 a les 16:41 |
Persones al pantà de la Baells (arxiu). | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Berguedà organitza, aquest cap de setmana, diverses activitats per participar a la campanya Let’s Clean Up Europe. Es tracta d'una acció comú europea per conscienciar sobre la gran quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura i per promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, rius o rieres. 

Entre el 18 i 20 de setembre de 2020 se celebra a Europa la iniciativa europea Let’s Clean Up Europe! en la qual totes les persones poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals. 


Entre les jornades de neteja voluntària que es faran a la comarca del Berguedà n'hi ha una primera a l'entorn de la Baells, que impulsa el consell comarcal; una altra prevista a diversos entorns de la capital com el Parc del Lledó, el Camí del Serrat, o el Camp de Futbol de la Valldan, que organitza l'Ajuntament de Berga; una tercera per actuar a la Riera de la Sala, el riu Llobregat i el Bosquet de Cal Pons, a càrrec de l'Ajuntament de Puig-reig i diverses entitats del municipi; i una darrera al Parc Natural Cadí-Moixeró amb sortida a Bagà

Pots consultar-ne els horaris i punts de trobada en aquest enllaç.


La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar la ciutadania sobre l'abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el  comportament dels ciutadans. A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen més d'un centenar d'activitats de neteja d'entorns naturals del nostre país on persones de totes les edats poden participar en diferents activitats. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, oenagés i ciutadans.

Accions a 34 comarques

Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l'habitat i el paisatge. Més enllà d'aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics. La campanya Let’s Clean Up Europe! compta amb el suport econòmic d'Ecovidrio, de la Diputació de Barcelona i de Cicloplast.

Catalunya participa amb 189 accions a 34 comarques de 5 demarcacions, majoritàriament a les de Barcelona (59%), seguit per Girona i Tarragona amb un 15% de les accions. En total hi participen 182 entitats de  144 municipis. La major part de les actuacions de neteja es realitzen en rius (38%) i boscs (28%), en menor proporció en platges i espais mixtes. Es poden consultar les accions en detall a l’agenda de la campanya web de l’ARC que permet apuntar-se com a persona voluntària.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Aquesta iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L'objectiu és organitzar durant una setmana i arreu d'Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la XII edició de la Setmana se celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2020.

 

Participació