El Berguedà optarà a un ajut de l'Estat per ser un destí sostenible i regular contra la massificació a la natura

La subvenció permetria implementar espais d'aparcament, barreres de control d'accés en els punts més massificats, carregadors de vehicles i bicicletes elèctrics, entre altres

17 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:53h
Banyistes al llac de Tumí el mes d'agost.
Banyistes al llac de Tumí el mes d'agost. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà optarà a una ajuda econòmica de l'Estat per esdevenir "destí turístic sostenible 2030". Aquesta subvenció ha de facilitar als municipis prendre mesures contra la massificació dels seus espais naturals. L'oposició en bloc ha marxat de la sessió plenària d'aquest dimecres per sumar-se a la concentració de protesta de l'Associació d'Agrupacions d'Electors per l'entrada de Pep Llamas a l'executiu. Amb tot, l'equip de govern, format per JuntsxCat, PSC i els dos independents, han mantingut l'ordre del dia previst i han ratificat aquesta proposta. 

El conseller de Turisme i president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha explicat que la subvenció del ministeri de Foment espanyol, vehiculada a través de la Direcció General de Turisme de la Generalitat, atorga un màxim de 3 milions d'euros a repartir en tres anys, malgrat que ha matisat que la quantitat de sol·licituds presentades farà molt difícil arribar a aquest màxim. "És una oportunitat per a la comarca del Berguedà, sobretot després d'un estiu amb una elevada concentració de visitants als nostres espais naturals. És important començar a apuntar algunes de les mesures que podem prendre com a consell comarcal", ha dit Vall.

Segons ha detallat Vall, hi ha hagut molt poc marge de temps per redactar el projecte i presentar la sol·licitud però s'espera que "el resultat sigui satisfactori" i "un impuls per al Berguedà". Els diners que es rebin han de permetre redactar estudis i projectes que fomentin el turisme sostenible, assumir els costos de personal de vigilància o atenció al visitant i planificar equipaments turístics i infraestructures de serveis. Per exemple, es podrien implementar barreres de control d'accés en els punts més massificats, espais regulats d'aparcament, carregadors de vehicles i bicicletes elèctrics o plaques solars per al consum elèctric.

També s'obre la porta a fer un estudi per a la regulació de la recollida de bolets.

El projecte que es presentarà a l'ajut proposa implementar accions a la riera de Merlès, els Empedrats i l'Adou del Bastareny, l'embassament de la Baells, el pla de la Barraca de Vallcebre, el llac de Tumí, el Pedraforca, els Rasos de Peguera, Queralt, Aigua D'Ora, Falgars, Coll de Pal i Palomera. 

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el consell comarcal proposaran al pròxim Consell d'Alcaldes la creació de la Taula per a la Sostenibilitat Turística per consensuar mesures que permetin regular l'accés als espais naturals, tal com va avançar NacióBerguedà aquest passat dilluns. 

"És positiu perquè normalment es funciona al revés, es comença per la part de consens i estudis, i ens encallem en trobar el finançament", ha indicat Lluís Vall. En aquest sentit, ha considerat que "és positiu fer ara aquesta sol·licitud i tenir la possibilitat de posar a debat les necessitats dels municipis quan sapiguem de quina quantitat disposem". 

Turisme actiu 

Paral·lelament, el conseller de Turisme Actiu, Abel García, ha explicat al ple que aviat s'iniciarà la redacció d'un pla estratègic de turisme actiu a la comarca del Berguedà amb la participació dels 31 ajuntaments, sector privat i tots els agents implicats. "Això ens ajudarà a ordenar tots aquests recursos, no només per promocionar-los", ha indicat García.

Abel García també ha informat durant la sessió "que hem fet tots els passos amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i la Secretaria General de l'Esport perquè el Berguedà esdevingui centre de tecnificació de curses de muntanya". 
 

Cotxes estacionats a l'aparcament del Llac de Tumí aquest agost. Foto: Pilar Màrquez Ambròs