DIGUES LA TEVA

«Consell Comarcal del Berguedà, legítim i legitimat»

Article de Joan Roma (PSC), vicepresident del Consell de Muntanya del Berguedà en el període 1984-1987 i exmembre del Consell Comarcal del Berguedà, sobre la polèmica per l'entrada de Pep Llamas a l'executiu

per Joan Roma i Cunill , Borredà , 17 de setembre de 2020 a les 12:51 |
Els portaveus d'ERC i de la CUP, Eduard Coronado i Ivan Sànchez, van abandonar el ple d'ahir per l'entrada de Llamas al govern. | CC Berguedà
Simples constatacions.

El Consell Comarcal del Berguedà està compost pels grups polítics, conformats arran els resultats electorals de les eleccions municipals de 2019. Concretament, Junts x Cat, PSC i dos independents, per la banda de l’equip de govern; i ERC i la CUP, per la banda de l'oposició. 


Els independents. Els dos representants per les Agrupacions d’Electors de la comarca, son independents, abans, ara i en el futur. L'agrupació es va conformar després de les eleccions municipals, sense cap altre lligam que la independència de cada grup. No hi ha compromisos signats, no hi ha reglament intern, no hi ha lligams interns que obliguin els dos consellers a actuar sota cap disciplina de vot, com sí existeix en el cas dels grups polítics. 

Si a tot plegat hi afegim que els 2 consellers tenen un ampli recolzament de la majoria de les candidatures de les agrupacions d’electors de Bagà, Avià, Borredà i Capolat, encara tenen més motius per actuar com millor creguin convenient. Les actes de consellers, les varen obtenir legítimament, i si algú les considerava impugnables, va tenir els terminis legals establerts, per a dur-ho a terme, davant la Junta Electoral de Zona. He de manifestar com a representant legal del PSC, que en cap moment, es va presentar cap al·legació ni impugnació, als resultats i a les actes donades a cada conseller/a. 


Una vegada concedides les actes, aquestes son de cada conseller/a, tant en el cas de les municipals com en les del consell comarcal. 

Sorprenent reacció d'ERC. Si un partit no pot donar lliçons a ningú, d’ètica ni estètica, aquest és ERC. Encara tothom recorda, el recolzament i l'entusiasta acolliment dels quatre regidors del Partit Socialista, elegits a les municipals de 2011, convertits en trànsfugues al cap de poc temps. Aquest acte de transfuguisme suposà deixar sense representació municipal a 1.141 votants, és a dir a un 17,28 % . 

En aquest cas, sí es va trencar el compromís electoral amb els votants, també amb el partit. Com pot ser que ara, ERC vulgui donar lliçons? Ha perdut tota credibilitat. Simplement actua per haver perdut les esperances de poder accedir al govern. Aquest és l’únic propòsit, motiu de la seva reacció.

Grup de la CUP. Si creuen el més adient, no continuar en el CC son ben lliures de fer-ho. El que no poden afirmar és que el CC no és legítim. Ho és completament. 

He estat membre de l'antiga Mancomunitat del Berguedà, del Consell Comarcal de Muntanya i del Consell Comarcal. Al llarg de tota aquesta trajectòria, he viscut tota mena d’accions i actuacions a la recerca d'estabilitat i eficàcia. 

No veig en els pactes actuals cap acció que no s'hagués dut a terme, en anteriors mandats. Considero el CC legítim i legitimat, qui ho posi en dubte haurà de provar-ho no amb paraules sinó amb fets. 

Joan Roma i Cunill
Vicepresident del Consell Comarcal de Muntanya en el període 1984-1987, conseller-portaveu socialista al Consell Comarcal del Berguedà durant diversos mandats i alcalde de Borredà entre 1991 i 2019.  

Berguedà, 17 de setembre de 2020.

Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a redaccio@naciobergueda.cat, seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones

 

Participació