L'oposició del Consell abandona el ple per l'entrada de Pep Llamas al govern

Han marxat de la sessió plenària d'aquest dimecres per afegir-se a la concentració de protesta que ha convocat a la mateixa hora l'Agrupació d'Electors del Berguedà

16 de setembre del 2020
Actualitzat el 17 de setembre a la 13:36h
Els portaveus de la CUP i ERC un cop abandonada la sessió de ple del Consell.
Els portaveus de la CUP i ERC un cop abandonada la sessió de ple del Consell. | Pilar Màrquez Ambròs
L'oposició en bloc ha abandonat el ple del Consell Comarcal del Berguedà d'aquest dimecres per l'entrada al govern de l'independent Pep Llamas, de Bagà Endavant. ERC i la CUP, que sumen 9 dels 19 consellers, consideren el govern "il·legítim". Ambdues formacions s'han retirat de la sessió plenària per sumar-se a la concentració de protesta que ha convocat a la mateixa hora l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, sense representant a l'òrgan comarcal després la marxa de l'entitat de la consellera de Pagesia, món rural i petits municipis, Patrocini Canal, i del propi Llamas. El nou conseller de l'executiu encapçala les àrees de Transició Econòmica i Seguretat Civil. 
 
El plenari ha continuat només amb membres del govern, format per JuntsxCat, PSC i els dos independents, i que ara sumen majoria absoluta amb 10 consellers. Els responsables de l'administració comarcal han expressat sorpresa per l'acció de l'oposició. El president Josep Lara ha afirmat que li sabia greu "que s'ho agafin així". "No farem arqueologia del perquè de les coses, el que s'ha fet és crear govern amb els grups que es van constituir l'any 2019", ha dit. Un dels consellers, Lluís Vall, ho ha qualificat "d'esperpèntic", tot lamentant que els grups d'ERC i la CUP no es quedessin a debatre les qüestions sobre la comarca previstes a l'ordre del dia. 

El nou conseller de govern, el baganès Pep Llamas va trencar fa un any amb l'Associació d'Agrupacions d'Electors per discrepàncies internes, però va conservar l'acta. La consellera Patrocini Canal, cap de files de Som Avià i que era l'única representant que quedava de l'entitat, va anunciar també recentment que marxava de l'agrupació i mantenia la seva acta i les responsabilitats de govern. El moviment de Canal facilitava les coses per l'entrada a l'executiu de Llamas. Però alhora deixava l'associació d'independents sense cadira al ple del Consell, malgrat els bons resultats electorals dels comicis municipals que, en conjunt, els havien atorgat dues cadires. 

Al plenari d'avui hi assistien presencialment els portaveus dels grups, mentre que la resta de consellers el seguien telemàticament. Els portaveus d'ERC, Eduard Coronado i de la CUP, Ivan Sánchez, han marxat de la sala de plens quan s'havia de votar el reglament orgànic de l'ens, per donar suport a la protesta de l'Associació d'Agrupacions d'Electors, on hi havia regidors independents de Guardiola de Berguedà, Sagàs i la Nou. La resta de membres dels dos partits de l'oposició s'han desconnectat de la sessió i diversos d'ells també s'han afegit a la concentració.
 

Membres de les agrupacions d'electors i els representants de l'oposició en acabar la concentració d'aquest vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Malgrat la sobtada marxa del ple d'aquest dimecres, ERC i la CUP encara no tenen presa una decisió definitiva sobre si, a partir d'ara, els seus grups participaran als plens comarcals. Els republicans han deixat clar que "no tornar-hi suposaria donar carta blanca al govern, i això no creiem que sigui correcte", però no han descartat cap opció de manera definitiva. La CUP ho debatrà en assemblea.

Les agrupacions d'electors recorreran al Síndic de Greuges i la Junta Electoral 

Els membres de l'Associació d'Agrupacions d'Electors han explicat durant la concentració davant la seu del Consell, a la plaça d'Europa, que presentaran una queixa formal sobre la seva situació al Síndic de Greuges i a la Junta Electoral, perquè "la maniobra" soferta, es faci pública. També portaran mocions a tots els ajuntaments de la comarca.

Sobre l'entrada de Pep Llamas al govern, el portaveu de l'agrupació d'electors de Guardiola, Ferran Sayes, ha expressat que "no per esperada, ha deixat de ser indignant".

Sayes ha explicat que "no deixarem d'intentar fer saber al públic aliè a les pràctiques polítiques comarcals com ha estat aquesta maniobra, digne de ser el guió d'una pel·lícula".

Sílvia Triola, de l'agrupació d'electors de Sagàs i alcaldessa d'aquest municipi, a qui fa un any l'entitat va votar per ocupar un dels llocs al Consell, malgrat que ja s'havia inscrit l'acta a nom de Pep Llamas, ha admès que aleshores "vam pecar d'ingenus i ell va anar molt ben assessorat". Les agrupacions han subratllat que "Pep Llamas no està al Consell com a representant de Bagà Endavant", sinó amb aquesta acta que en principi se li va atorgar "de manera provisional". 
 

Ferran Sayes, de l'agrupació d'electors de Guardiola, en la compareixença als mitjans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per a les agrupacions independents que s'han quedat sense representació, la situació és "injusta" i "indigna". "Els responsables són Pep Llamas i Patrocini Canal, però hi ha els còmplices, que són els membres del govern comarcal", han lamentat. 

"Venim d'una organització política de base real i no adscrita a cap partit, no esperàvem aquesta falta d'ètica, d'honor i de democràcia", han reiterat.
 

Sílvia Triola, de l'agrupació d'electors de Sagàs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Retrets d'ERC i la CUP per "una maniobra" que "mina la confiança" en la política comarcal

El portaveu d'ERC, Eduard Coronado, ha retret a Pep Llamas i Patrocini Canal "que hagin deixat plantats" els votants dels pobles petits, "en una maniobra dissenyada i pensada pel que ha acabat passant", segons ha dit als mitjans. "Aquestes actuacions no fan més que minar la confiança de la gent en el sistema democràtic", ha insistit Coronado. Així mateix, el portaveu de la CUP, Ivan Sànchez, ha desitjat "molta sort i molts encerts" a Llamas durant el mandat, perquè ha considerat que els electors jutjaran aquests fets a l'hora de tornar-lo a votar. "La història no l'absoldrà, sinó que el jutjarà", ha opinat Sànchez. 

A diferència dels republicans, la CUP posa l'accent sobre la falta de legitimitat de Llamas per ocupar la seva cadira, i no inclou a Patrocini Canal en aquesta valoració. "Patrocini Canal va ser votada per ocupar aquest lloc per les agrupacions d'electors, però Pep Llamas no va ser votat en cap cas per les agrupacions i va aferrar-se a l'acta de conseller", ha apuntat Sànchez.