La recuperació de la Torre de Merola de Puig-reig, finalista als Premis Catalunya Construcció

És una de les 22 intervencions que aspira als guardons del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona

16 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:43h
Torre de Merola.
Torre de Merola. | Estudi Carles Enrich
La intervenció feta per a la recuperació de la Torre de Merola de Puig-Reig, de l'estudi d'arquitectura Carles Enrich Giménez amb la direcció del Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona, és una de les 22 candidatures finalistes dels Premis Catalunya Construcció. El Col·legi d'Aparelladors de Barcelona convoca aquests guardons amb el suport del Consell de Col·legis d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Catalunya i d’Arquinfad.

L'objectiu de la intervenció acabada el 2019 va ser garantir "la preservació de la Torre del castell de Merola i que es pogués impulsar com a atracció per a visitants". Al sud del municipi de Puig-reig, s'eleven les restes del castell de Merola, datades a finals del segle XIII i catalogades com a BCIN. A causa dels terratrèmols que van sacsejar Catalunya al segle XV, només queda dempeus una de les cares de la torre de guaita, que és on va fer-se aquesta intervenció. L'obra ha permès conservar l'única de les parets que quedava dempeus i incorporar una estructura de fusta amb una escala que redibuixa el perímetre original. 

El jurat de la 17a edició dels Premis Catalunya Construcció ha triat les 22 candidatures entre total de 129. Un any més, al guardó s’hi han presentat treballs amb una tipologia i dimensió ben diversa, ubicats per tota la geografia catalana i que representen una bona mostra de l'activitat duta a terme pels equips tècnics de tot el país durant els anys 2018 i 2019. Hi ha moltes obres fetes a Barcelona, però també a Reus, Alella, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Gratallops, Peralada, el Prat de Llobregat o Sant Esteve d'en Bas, entre altres. 

Els premiats s'enduran a casa la reproducció d'una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa. 

L'objectiu dels Premis Catalunya Construcció és fer "un reconeixement públic de les principals funcions professionals relacionades amb l'execució de les obres, mitjançant la distinció de persones, individualment o en equip, per la seva actuació professional o empresarial en relació a una obra de referència".

Competirà en l'apartat de Rehabilitació patrimonial contra tres actuacions més

L'obra de restauració duta a terme a Puig-reig competirà contra tres intervencions arquitectòniques en el subapartat de Rehabilitació patrimonial: el Teatre de l'Artesà al Prat de Llobregat, la rehabilitació integral d'un edifici d'habitatges al carrer Princesa de Barcelona, i la rehabilitació de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules al Poblenou. 

Les categories i subcategories en què es divideixen els guardons Catalunya Construcció tenen entre tres i quatre finalistes cadascuna. Es tracta de Direcció d'execució d'obra, Coordinació de seguretat, Innovació en la Construcció, Direcció integrada de projecte, i Rehabilitació, que es divideix en dos subapartats: Rehabilitació funcional i Rehabilitació patrimonial, en la qual opta el premi la restauració de la Torre de Merola. També s'atorgarà un Premi al treball final de grau per als alumnes de les escoles d'arquitectura tècnica i edificació i hi haurà un Premi a la Trajectòria Professional. 

El jurat de la 17a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Marcos Barjola, arquitecte tècnic i director d’execució d’obres; Conxita Balcells, arquitecta; Jan Dinarès, arquitecte tècnic en exercici lliberal; Santiago Ayuso, arquitecte tècnic i coordinador de seguretat; Elisabeth Magán, arquitecta tècnica i directora de producció de Maheco Constructora; David Garcia, arquitecte i consultor d’estructures i Celestí Ventura, president del CAATEEB i alhora president del jurat. Tant la identitat dels guanyadors com la data de lliurament dels guardons es donarà a conèixer a la tardor.
Arxivat a