massificació

Les entitats excursionistes demanen una regulació «urgent» de la muntanya

La FEEC alerta del perill de degradar els espais naturals protegits amb la massifació de llocs com la Pica d'Estats

per Redacció , 15 de setembre de 2020 a les 20:08 |
Excursionistes pujant al Pedraforca, amb un elevat volum de gent. | ACN
La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha demanat una regulació “urgent” de la muntanya davant la “massificació” que darrerament s'observa en cims com la Pica d'Estats o el Pedraforca. L'entitat alerta que aquests indrets no estan preparats per rebre “un impacte continuat” com l'actual, i subratlla que l'excés de gent comporta un “perill important” per als espais naturals protegits.

La federació també afirma que les normes dels parcs no es compleixen, bé per desconeixement d'un públic “amb poca formació en l'àmbit muntanyenc”, bé per un excés de persones que “desgasten i erosionen terrenys que no poden patir aquest tipus de moviment constant”.


Un altre fet que ha denunciat la FEEC és la “poca seguretat” d'algunes de les activitats que es fan en aquest context de massificació, com ara excessos de gent caminant per crestes creuant-se amb dificultats amb altres excursionistes per senders molt estrets. Així, l'entitat defensa l'accés a la muntanya “per a tothom” però creu “fermament” que cal prendre mesures “importants” per regular-lo “en determinades èpoques de l'any” i en punts concrets “amb una massificació constant”.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya és una federació centenària amb més de 40.000 federats, més de 400 entitats excursionistes repartides arreu del territori català i un total de 85.000 socis.


Tal com va recollir aquest dilluns NacióBerguedà, el Berguedà es planteja consensuar mesures contra la massificació als espais naturals del seu territori. L'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el consell comarcal proposaran pròximament la creació de la Taula per a la Sostenibilitat Turística als ajuntaments i altres agents implicats. 

 

Participació