1 de 10
Medi Ambient

Plaga de papallones del boix al Berguedà

Adverteixen que a Borredà i a altres pobles de la comarca hi ha zones "completament infestades" per aquest insecte

Plaga de les papallones del boix a Borredà. | Isabel Escribano
per Pilar Màrquez Ambròs, 15 de setembre de 2020 a les 17:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des de fa uns dies Borredà, com altres pobles de la comarca, viu una autèntica plaga de papallones del boix amb zones completament infestades per aquest insecte. Així ho ha denunciat la borredanesa Isabel Escribano, regidora de l'Alternativa Municipalista Amunt (CUP) en un escrit. Tot i que no té efectes perjudicials sobre les persones, la presència de les papallones del boix dins les cases i sobre el mobiliari urbà "és inquietant", ha expressat.

Les larves d'aquesta papallona s'alimenten de les fulles i brots del boix i deixen l'arbust completament defoliat fins que acaba morint. Aquesta espècie invasora prové d'Àsia. L'any 2014 va travessar els Pirineus i les primeres infestacions es van documentar a la Garrotxa. Des de llavors, l'eruga del boix ha afectat part del territori català i avança amb rapidesa. "El problema és important perquè aquest insecte no té cap depredador natural significatiu.

Aquesta plaga és especialment dolorosa per una terra de boscos com el Berguedà. La important boixeda de la nostra comarca ara com ara sembla tenir poques possibilitats de sobreviure a aquesta invasió", ha assegurat Escribano. 
 

Papallones del boix a Borredà. Foto: Isabel Escribano


Altres berguedans han alertat els últims dies, a través de les xarxes socials, de la forta presència de la papallona del boix a la comarca, per exemple, a la ciutat de Berga durant el passat cap de setmana. 
 
El cicle de l'eruga del boix

El cicle de l'eruga del boix a Catalunya té tres generacions. A la fase més desenvolupada, les erugues són verdes i la seva mida és de 35-45 mm. La seva forma de papallona és inconfusible, té les ales blanques amb el marge marró fosc i fan uns 26-45 mm d'envergadura, a més la veurem a la nit, ja que és nocturna i se sent atreta per la llum.

Aturar la dispersió de l'espècie és complicat, ja que les papallones poden recórrer distàncies llargues a través del vol i el seu cicle de reproducció és ràpid. No obstant això, l'estudi de l'evolució de la plaga i les seves conseqüències és important, especialment a Catalunya, perquè trobem el boix amb abundància tant al medi natural com a jardins.

En altres països europeus que també han patit el pas de la papallona, sobretot França, es troben en la mateixa situació que nosaltres però amb un parell d'anys d'antelació, i continua quedant el dubte de com quedaran els boscos i les boixedes després del seu pas.

 

Participació