La Festa Major de l'Ametlla de Merola, inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

Enguany, se celebra del 18 al 22 de setembre amb mesures anticovid; el pregó del conseller a l'exili, Lluís Puig; i la celebració del 30è aniversari dels gegants

15 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:27h
Ball de Nans de l'Ametlla de Merola. (arxiu).
Ball de Nans de l'Ametlla de Merola. (arxiu). | Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola
La Festa Major de l'Ametlla de Merola ha estat recentment inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. 

La festivitat se celebrarà enguany del 18 al 22 de setembre. Des de l'Associació Cultural l'Esplai de l'Ametlla de Merola, Marc Fité, ha explicat que "aquesta és una Festa Major diferent i molt especial". El primer motiu és obvi, l'impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 en la vida quotidiana de la gent. Això ha condicionat el programa d'actes, així com la ubicació i les condicions amb les quals se celebrarà. L'organització aposta per fer una Festa Major amb mesures especials i restricció d'aforament per plantar cara a la pandèmia. 

La inscripció de la Festa Major de l’Ametlla de Merola en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya és un altre dels motius, potser el més destacat, que ha fet que els veïns i veïnes d'aquest nucli decidissin tirar-la endavant malgrat tot. "Aquest és un reconeixement important que ens enorgulleix i ens empeny a seguir treballant per fer que la nostra cultura i les nostres tradicions perdurin i siguin conegudes i reconegudes arreu del país", ha apuntat Fité. 

Els veïns i veïnes consideren que "és un primer pas, imprescindible, per tal que algun dia aquesta festa o algun dels seus elements puguin ser declarats d'Interès Nacional", ha assegurat Fité. Per això, perquè entenen que aquest és un fet molt rellevant, enguany s'ha escollit un pregoner d'excepció, Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura a l'exili, a qui els ametllans i ametllanes volen agrair-li públicament que els hagi ajudat a aconseguir aquesta inscripció al Catàleg de Patrimoni Festiu, i que hagi acceptat fer el pregó de la Festa Major en l'inici de la celebració. Lluís Puig oferirà el pregó en directe per videoconferència aquest divendres a partir de les 9 del vespre.

"Puig és una persona que sempre ens ha ajudat molt, també va ser qui va empènyer i qui ens va indicar el camí a seguir per aconseguir les butaques del teatre", ha recordat Fité.

30è aniversari dels Gegants de l'Ametlla 

Aquesta també serà una edició molt especial per la Festa Major de l'Ametlla de Merola, perquè coincideix amb la celebració dels 30 anys dels gegants del nucli. "Ens hauria agradat poder commemorar aquest aniversari amb una festa més gran, acompanyats d’altres colles amigues, però les circumstàncies no ens ho han permès", ha expressat Marc Fité. Amb tot, no es vol deixar de celebrar aquest aniversari. Així doncs, es farà un espectacle especial el divendres després de la lectura del pregó on també s'estrenarà el vestit nou de la geganta.

"És un fet curiós perquè el vestit l'han confeccionat i fet a mida diverses veïnes de l'Ametlla de Merola a través de l'empresa local Meroltex", ha descrit Marc Fité. 

Enguany, també s'oferirà la preestrena del documental "150 i una grossa" de Núria Deulofeu i Aurora Sulli, que recull la notícia i les reaccions després que els Pastorets de l'Ametlla fossin afortunats amb el primer premi de la Grossa de Cap d'Any, i que serveix d'excusa per mostrar l'activitat cultural que es produeix a l'Ametlla de Merola durant l'any. El visionat del documental, que està produït per Un capricho producciones, es farà dissabte a les 8 del vespre.
 

Gegants de l'Ametlla de Merola (arxiu). Foto: Geganters de l'Ametlla de Merola


Mesures de seguretat i venda d'entrades

Tots els actes de la Festa Major se celebraran a la plaça de l'Església, amb el públic assegut i aforament limitat, prèvia compra d’entrades. L'entrada a cada acte tindrà el preu simbòlic de 1 euro i per a la mandonguillada de divendres al vespre, de 10 euros. "Tots els actes s'han adaptat a les circumstàncies de la Covid-19. Per exemple, pel ball de cascavells es convida sempre a nens i nenes, però aquest any només hi ha els imprescindibles perquè puguin fer-lo a la plaça", ha explicat Marc Fité.

A l'entrada de la plaça hi haurà control de temperatura, registre d'assistència i dispensadors de gel hidroalcohòlic. L'accés a la plaça s'obrirà 30 minuts abans de començar cada acte i una vegada finalitzat es desinfectaran totes les cadires. Cal portar mascareta en tots els actes i garantir la distància de seguretat.

La venda d'entrades per a tots els actes s'està fent al local de la Biblioteca els dies 13, 14 i 15 setembre de 18 a 20 hores. Es podrà accedir a la plaça sense entrada sempre que l'aforament no sigui complet. A mitjans d'aquesta setmana es publicarà a xarxes socials les entrades que han quedat disponibles i es podran adquirir el mateix moment abans d'entrar.

Per als Balls Tradicionals de diumenge al migdia, s'estudia la possibilitat de fer una segona actuació per l'elevada demanda, ja que podria ser que aquesta tarda es venguessin les últimes 10 o 15 entrades que falten per omplir l'aforament. 
 

Consulta aquí el programa d'actes de la Festa Major de l'Ametlla de Merola

Arxivat a