El Berguedà es planteja consensuar mesures contra la massificació als espais naturals

L'Agència i el consell comarcal proposaran la creació de la Taula per a la Sostenibilitat Turística als ajuntaments i altres agents implicats al territori

14 de setembre del 2020
Actualitzat el 15 de setembre a les 21:04h
Excursionistes al cim del Pedraforca (arxiu).
Excursionistes al cim del Pedraforca (arxiu). | ACN
Amb l'objectiu d'abordar mesures per acabar amb la massificació al medi natural i evitar el seu deteriorament, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Consell Comarcal del Berguedà, volen crear una Taula per a la Sostenibilitat Turística amb tots els agents implicats. Ho ha explicat a NacióBerguedà el president de l'Agència i conseller de Turisme, Lluís Vall.

Els responsables comarcals presentaran la proposta al pròxim Consell d'Alcaldes, per tal d'obtenir llum verda per crear una taula de treball "amb els municipis afectats" i "a partir d'aquí, a través de l'Agència, consell comarcal, Ajuntaments, organismes com el Parc Natural Cadí-Moixeró i entitats ecologistes", consensuar quin és "el millor model" per regular l'accés a aquests espais: "sigui habilitant aparcaments amb aforament limitat o bé amb un petit pagament, entre altres". És una qüestió que ja s'ha tractat al Consell de Presidència del consell comarcal, i que "es plantejarà al Consell d'Alcaldes perquè ens diguin si estan d'acord en treballar en aquest sentit".

Lluís Vall s'ha mostrat convençut que els alcaldes hi donaran el vistiplau, però creu que és important que la creació de la taula es proposi en aquesta reunió "perquè és un tema estratègic de comarca". Tot seguit, es convocarà a tots els agents implicats per començar a treballar en aquest sentit. 

En última instància, la normativa recau en els ajuntaments on es troben aquests indrets naturals, per això el diàleg amb els municipis és imprescindible. "El que no voldríem és que a Saldes s'apliqués un tipus de normativa i a Santa Maria de Merlès amb la riera se n'apliqués una altra. S'han d'estudiar els diferents tipus de casuística i fer una normativa que sigui la més homogènia possible", ha incidit Vall.

Malgrat que es debatrà a la Taula per a la Sostenibilitat Turística, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha redactat un preprojecte que va en aquesta línia. "Ha sortit una línia de subvencions per a la sostenibilitat turística que depèn del ministeri de Foment, i a la qual optarem", ha explicat Lluís Vall. "En principi tenim una bona línia de sortida perquè disposem del segell Biosphere, però també perquè s'afavoreix les destinacions d'interior pel reequilibri territorial", ha afegit.

L'avanç de projecte que s'ha redactat és de màxims. És a dir, optaria a una subvenció de 3 milions d'euros en 3 anys. "Hi ha hagut molta demanda per part de tots els territoris, especialment de Catalunya, per tant, anirà molt repartit i no serà aquest import", ha matisat Vall. "Estarem pendents de quants diners arriben al territori per portar-ho a la Taula per a la Sostenibilitat Turística, perquè això serviria per aplicar totes mesures de regulació: des de panells informatius, tanques, zones d'aparcament, contractació de personal, i un llarg etcètera,", ha dit Vall. 

Quan els experts van començar a vaticinar que el turisme postconfinament incrementaria l'aposta de molts catalans per l'aire lliure i la proximitat, es preveia que el Berguedà pogués anar a l'alça com a destinació, però en cap cas es va pensar que l'augment de visitants seria tan accentuat, especialment en espais naturals com el Pedraforca, els Empedrats (Parc Natural Cadí-Moixeró), Pedret, o l'embassament de la Baells, que han viscut una enorme pressió humana els últims mesos com ha denunciat el Grup de Defensa de la Natural del Berguedà. 

"Aquest estiu s'ha agreujat la situació de massificació d'alguns espais naturals, això vol dir que hem de començar a aplicar mesures per controlar aquests entorns, que les persones en puguin gaudir, però sense arribar a extrems d'ocupació que suposin un problema", ha expressat Lluís Vall. "A banda de donar una mala imatge de la destinació turística, la massificació també degrada l'entorn, perquè sovint va acompanyada d'actituds incíviques", ha avisat. 

"Tal com es presentava l'any, vam destinar esforços i recursos a aconseguir tenir una molt bona temporada, i que el sector turístic pogués obrir oferint el màxim de confiança", ha afirmat el president de l'Agència. "De cara l'any que ve ja no tenim excusa, probablement tornarà a ser un estiu fort. Per tant, ens hem d'agafar tot aquest temps de marge per regular-ho", ha afegit. 

Vall no amaga que, com ja ha passat amb la prohibició de bany a la Riera de Merlès, algunes de les mesures implicaran "ser valents" perquè poden resultar "impopulars". 

Preservar el territori i continuar oferint una experiència única als visitants

L'objectiu de les mesures que es debatrien a la Taula per a la Sostenibilitat Turística és "preservar el territori" i, alhora, continuar oferint "una experiència única" i evitar "que es generi turismofòbia", ha indicat Vall. 

La qüestió no només preocupa el Berguedà. Aquest cap de setmana ha estat notícia la Pica d'Estats per les fotografies de llargues cues al cim. Això ja ha portat el Parc Natural de l'Alt Pirineu a anunciar que regularà l'accés a la zona per evitar el seu deteriorament amb el consens dels ens locals. 

"No crec en les prohibicions, però sí en la regulació. Hem de ser valents i aplicar mesures que poden passar, per exemple, per pagar una quantitat per aparcar durant tot el dia als llocs senyalitzats. Ja hi ha indrets de Catalunya on es fa, per exemple, a la platja de Castell de Palamós. Amb aquesta fórmula fas un cribatge de persones que poden no valorar l'espai perquè és gratuït, i a més, pots reinvertir aquests diners en vigilància, per senyalitzar senders, arreglar camins, desbrossament i serveis, etcètera", ha apuntat Vall.