El curs més atípic comença al Berguedà amb emoció, nervis i mesures excepcionals contra la Covid-19

Tret de sortida a un any escolar marcat per la pandèmia

14 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:12h
Alumnes a l'entrada de l'Escola de Sant Joan aquest matí.
Alumnes a l'entrada de l'Escola de Sant Joan aquest matí. | Pilar Màrquez Ambròs
Les escoles del Berguedà tornen avui a obrir les portes. Un total de 4.527 alumnes de la comarca han tornat aquest matí a les escoles i instituts, en un curs que estarà marcat per la pandèmia de la Covid-19 i que ha obligat a prendre mesures de seguretat per evitar la propagació del virus. Les famílies s'han mostrat confiades en els protocols adoptats per permetre el retorn als estudis d'infants i joves que han estat sis mesos sense entrar a les aules. 

Els centres han facilitat diversos accessos i han dividit espais als patis per facilitar les entrades i sortides dels alumnes, que s'han fet per franges horàries. Els alumnes han arribat de manera esglaonada, depenent el curs, des de dos quarts de nou del matí.

A l'entrada dels centres i als patis, els alumnes s'han trobat amb cartells que delimitaven l'espai per a cada classe i les docents els explicaven les normes de seguretat que hauran de seguir cada dia. També resolien dubtes d'última hora a pares i mares des de la reixa del pati, ja que aquest any els progenitors no poden entrar als centres sense cita prèvia. Els escolars hauran de dur sempre una mascareta posada i una altra de recanvi. A més, hauran de fer servir sovint el gel hidroalcohòlic. 

NacióBerguedà ha estat testimoni de la tornada a les aules a l'Escola de Sant Joan de Berga on docents, pares i mares han assegurat que els nens i nenes comencen el curs "amb molta il·lusió" i on estudien uns 400 infants de la ciutat. La comunitat educativa confia que tot vagi bé i que no s'hagin d'aïllar alumnes per contagis de Covid-19. Per evitar-ho al màxim, el centre ha fet un esforç per reduir les ràtios. Ha organitzat mesures anticovid amb més distància de seguretat, divisió de grups de convivència fins i tot als esbarjos, i molta cura en la higiene. 

La directora de l'Escola de Sant Joan, Mònica Corominas, ha explicat a aquest diari que "avui ha estat una barreja d'emocions" per a tots. "Ho hem comentat aquest matí amb la resta de mestres, que era aquella barreja de nervis, que sempre hi són a principi de curs, però també molta il·lusió de veure que l'escola torna a omplir-se de nens i nenes", ha expressat. "Ho encarem amb moltes ganes de tirar tot això endavant, estem preparats amb totes les mesures de seguretat i tot el protocol i pensem que tot anirà bé", ha reiterat. 
 

Entrada esglaonada a l'Escola de Sant Joan aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Des d'aquesta escola, s'ha fet un esforç per reduir els grups. "Hem desdoblat les classes que teníem amb grups més nombrosos. Per exemple, a 6è de Primària eren 27 alumnes per grup, i de dues classes n'hem acabat fent tres", ha apuntat Corominas. "Per poder baixar la ràtio de la classe de P-4, i alhora afavorir la manera de treballar, en comptes de desdoblar i prou, hem optat per fer barrejar els nens de P-4 i P-5 en dos grups. Les mestres de parvulari havien estat en escoles rurals i creiem que aquest sistema enriquirà tant als petits del grup com als més grans", ha afegit. 

"Disposàvem d'unes aules lliures, i això ens ha permès reduir grups. Hi ha alguna classe que passa de 20 nens i nenes, però el que hem fet és prioritzar la reducció i desdoblament de les classes més nombroses", ha incidit Mònica Corominas. 

"Aquest matí hem vist molta expectació en els pares i mares, però crec que no hi ha hagut tants nervis com potser ens esperàvem. Necessitarem uns dies de rodatge per polir i millorar coses. Fins ara hem fet reunions informatives telemàtiques amb les famílies, els hem enviat correus electrònics i notes de veu per Whats App. Crec que venien informats i que tothom ha estat molt respectuós", ha destacat Corominas. 

"Els nens i nenes de 5è i 6è els hem hagut de sortir a buscar gairebé a la porta perquè eren a fora, saludant-se uns i altres, molt contents de retrobar-se després de sis mesos, i és un detall que hem de millorar, però avui era el primer dia i és comprensible", ha apuntat la directora. 
 

Pares i mares amb criatures davant de l'Escola de Sant Joan. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Malgrat algun dubte, des de l'AMPA també s'ha expressat confiança en el curs que comença. La representant de l'entitat, Sílvia Macià, ha explicat que progenitors ho han viscut "amb certa incertesa, com imagino que ho han fet pares i mares de tot Catalunya", però també "amb l'esperança que tot pot anar bé i que, prenent totes les mesures necessàries, tot pot funcionar".

Macià ha destacat que "malgrat que els pares sempre voldríem que les ràtios fossin més baixes", estan satisfets per l'esforç realitzat en la reducció de grups. 

Els fills de Sílvia Macià, de 6è i 4t de primària, han tornat a l'escola "molt contents després de tants mesos". "Estan ja molt habituats a l'ús de la mascareta i el gel hidroalcohòlic i no serà cap trasbals, ja és una part més de la nostra normalitat", ha afegit la representant de l'AMPA.

Entre les mares i els pares de parvulari, en canvi, sí que hi havia algun neguit. "Ens han barrejat els nens de P-4 i P-5, hem de veure com funciona. El grup de P-4 s'havia de dividir perquè superaven la ràtio però, fins que no ens ho van dir en una reunió la setmana passada, no esperàvem que P-5 es veiés afectat perquè eren només 19 alumnes", han apuntat dues mares, la Laura i l'Ester. "Els nens tenen el cuquet de preocupació que ara hi ha amics amb els quals ja no podran jugar perquè no estaran al seu grup, però per la resta venen amb moltes ganes", han indicat. 
 

Nens i nenes en l'accés a l'escola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La directora Mònica Corominas, amb el conserge del centre, donant la benvinguda als nens i nenes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Cartells i retolació recorden l'ús obligatori de mascareta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Mestres senyalitzant els espais dels diferents grups per a les cues d'entrada d'alguns dels grups, als patis d'esbarjo. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'entrada a l'escola ha estat esgraonada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Famílies esperant a la porta de l'escola poca estona abans d'entrar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a