Diada 2020

L'ANC promou una acció de denúncia sense públic davant de les oficines d'Hisenda de Berga

Les entitats sobiranistes han demanat als veïns i veïnes de la ciutat que es facin fotografies amb cartells reivindicatius i estelades i les comparteixin a les xarxes socials

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 11 de setembre de 2020 a les 17:10 |
Dues voluntàries de l'ANC amb un veí independentista davant d'Hisenda. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Són prop de les 17.14 hores i a Catalunya s'està a punt de viure una nova jornada de concentracions per a la independència. A Berga, la imatge de la mobilització és ben molt diferent. Les seccions territorials de l'ANC Berguedà, amb la col·laboració d'Òmnium, han organitzat per aquesta Diada una acció simbòlica davant les oficines d'Hisenda. 

Les entitats sobiranistes han demanat als veïns de la ciutat que es facin una fotografia de denúncia davant de l'edifici, sigui amb cartells reivindicatius o amb l'estelada, i que la publiquin a les xarxes socials. Hi ha esperit reivindicatiu, però sense públic. De tant en tant, apareix algú que es fa una fotografia i la penja a les xarxes amb missatges com 'Independència per la nostra sanitat' o Independència per respecte als nostres vots'.


També hi ha qui es para davant el muntatge reivindicatiu i interpel·la als voluntaris de l'assemblea que hi fan guàrdia per demanar-los si, finalment, hi haurà activitat. Davant de les oficines d'Hisenda, des de bon matí, s'han col·locat diverses cadires buides per homenatjar a les persones represaliades. Però només hi haurà això. No s'omplirà en cap moment. Les 18 territorials de l'ANC Berguedà van decidir per una majoria del 80% dels vots que no se celebrés cap acte presencial a Berga amb motiu de la Diada, davant les dificultats organitzatives, i el pas al costat d'un gruix important de col·laboradors, alguns dels quals persones de risc davant la Covid-19. 

"Després de fer una consulta interna als socis de l'assemblea a la comarca del Berguedà, i davant les dificultats organitzatives, vam decidir canviar de format i fer un acte no presencial", ha defensat, aquesta setmana, Manel Escobet, de l'ANC Berga. "Molta gent que comptàvem que col·laboraria amb l'organització s'ha estimat més fer un pas enrere", ha reconegut Escobet, tot afegint que, en comparació amb els anys anteriors, "tant si ho feiem persencial o no això està molt tocat i canviat".

 

Acció simbòlica sense públic davant d'Hisenda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Des d'un balcó, hi penja una gran pancarta que deixa clar perquè el lloc escollit ha estat Hisenda: "El dèficit fiscal equival a 9.200 euros l'any per una família de quatre", proclama. L'acció simbòlica es mantindrà a la plaça Tarascon de Berga durant gairebé tot el dia, entre les 10 del matí i les 8 del vespre. 

Tot i que inicialment van plantejar el dubte "per responsabilitat amb la salut pública", des de l'ANC de Berga van matisar aquesta setmana que en realitat era per les dificultats organitzatives, sobretot la falta de recursos humans. 
 

Davant de les oficines d'Hisenda, des de bon matí, s'han col·locat diverses cadires buides per homenatjar a les persones represaliades Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació