Els sanitaris hissen l'estelada al monument de Rafael Casanova en una Diada marcada per la Covid-19

Berga ha mantingut la cita solemne de l'Onze de Setembre, però prenent mesures per evitar la propagació del coronavirus

11 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:21h
Els sanitaris que han hissat l'estelada.
Els sanitaris que han hissat l'estelada. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha celebrat l'acte institucional per la Diada, marcada pel coronavirus. El monument de Rafael Casanova de Berga ha estat l'escenari, un any, més de l'ofrena floral a la capital berguedana. La ciutat ha mantingut aquesta cita solemne, però prenent mesures per evitar la propagació del coronavirus. S'ha restringit l'aforament, s'ha limitat cada ofrena a un màxim de dues i s'ha pres la temperatura als assistents. Enguany, la hissada de l'estelada ha anat a càrrec del personal sanitari, per agrair-los la tasca ingent durant la pandèmia. 
 
Seguidament, els representants dels grups municipals de l'Ajuntament de Berga han donat el tret de sortida a les ofrenes, que han continuat els partits polítics: la CUP, Junts per Berga, ERC i el PSC. Després del Consell Comarcal del Berguedà, ha estat el torn de les associacions: l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), Penya Boletaire de Berga, Grup Colònies a Borredà, Castellers de Berga, la Bauma dels Encantats, Òmnium Cultural, Club Esquí Berguedà, Handbol Berga, l'ANC, les associacions de veïns de La Valldan, els Quatre Barris i la Font del Ros, l'Esbart Dansaire Queralt, la Colla Sardanista Cim d'Estela i Brots del Cim, la Penya Blaugrana, la Farsa, l'Associació de Dones del Berguedà, els Amics del Romànic del Berguedà, el Grup Escolta Santa Maria de Queralt i Gerlda de Portella i Comissions Obreres (CCOO) del Berguedà. Aquest 2020, hi han participat vint-i-sis entitats, una més que l'any passat.
 

Els representants polítics al monument de Rafael Casanova de Berga, després de l'ofrena. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Reivindicació política

En el discurs de la corporació, la regidora Roser Valverde ha recordat que "un any més la Diada Nacional de Catalunya es produeix en un context de manca de drets i llibertats, amb l'encara vergonyosa existència de preses i presos polítics, d'exiliats i exiliades i amb un sistema repressiu en contra de la dissència política, que té a centenars de persones en el punt de mira, pel simple fet d'exercir el dret fonamental de protesta". Valverde ha expressat que "el país no és sinó la suma de les diversitats que ens fan ser poble, la conjunció plural i enriquidora de persones, sensibilitats, visions compartides i horitzons d'esperança".

En el marc de la crisi sanitària, Valverde ha argumentat que "els pobles i ciutats hem tornat a demostrar, un context d'extrema dificultat i ple d'adversitats, que ser al peu del canó és la nostra manera d'entendre el servei públic, que els Ajuntaments són la columna vertebral d'un país que davant els reptes, dificultat i problemes s'esmerça en esdevenir útil per al conjunt de veïnes i veïns".

Segons el manifest, l'Onze de Setembre és el moment "per reivindicar més i millors eines, recursos i autonomia per als nostres pobles i ciutats".

Un cop finalitzat el discurs, els assistents han entonat Els Segadors acompanyats per la Cobla Pirineu. 
 
L'Esbart Dansaire Queralt ha ofert una dansa tradicional per amenitzar la Diada, i ha estat la Cobla Pirineu qui ha clos l'acte d'enguany amb un concert de sardanes. 
 

Vint-i-sis entitats berguedanes han participat en l'ofrena foral d'enguany. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Durant l'acte s'han pres mesures per evitar el contagi de Covid-19. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral de la CUP, el partit de govern, al monument Rafael Casanova. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Tots els grups polítics de l'Ajuntament de Berga, com el PSC (a la imatge), han fet l'ofrena floral de rigor al monument Rafael Casanova. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Ofrena floral del Consell Comarcal del Berguedà al monument Rafael Casanova. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral de l'ANC al monument Rafael Casanova. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Ofrena floral de la Bauma dels Encantats al monument de Rafael Casanova. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral dels Castellers de Berga al monument Rafael Casanova. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Lectura del manifest de la corporació municipal, a càrrec de Roser Valverde. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a