Berga elaborarà un pla per enderrocar les cases en estat de ruïna al barri vell i Cal Rosal

També realitzarà abans de dos anys un pla d'acció per incentivar la rehabilitació i el lloguer d'habitatges i locals buits al centre històric

10 de setembre del 2020
Actualitzat el 11 de setembre a les 0:23h
Un dels carrers del centre històric de Berga (arxiu).
Un dels carrers del centre històric de Berga (arxiu). | Aida Morales
Berga ha acordat determinar quins edificis en estat de ruïna cal enderrocar subsidiàriament al barri vell i Cal Rosal i elaborar abans de dos anys un pla d'acció per incentivar la rehabilitació i el lloguer d'habitatges i locals buits al barri vell i al carrer major. Aquest ha estat un dels punts de la moció sobre la problemàtica de les cases fantasma que Junts per Berga ha presentat aquest dijous al ple municipal i que s'ha aprovat per unanimitat. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha demanat al govern que "detecti tots els edificis que han de ser qualificats en ruïna" per concretar un pla d'actuació i enderrocar-los. També ha emplaçat l'executiu a incentivar la rehabilitació i el lloguer d'immobles, i incloure aquestes actuacions al Pla d'Inversions de la Diputació de Barcelona i als pressupostos municipals. Sabata ha retret a l'executiu local que la CUP expressés preocupació per la situació dels immobles 6 i 8 del carrer del Carme des de l'oposició l'any 2012 i, en canvi, no hi hagi actuat abans, sobretot tenint en compte que se'n va esfondrar una part per les pluges del divendres 29 d'agost. 

El portaveu de Junts per Berga ha reiterat que la situació no és sostenible i ha reclamat que sigui "una prioritat de facto", no de programa electoral. 

"Hem de fer que la gent tingui la confiança que ara no té per venir a viure al barri vell", ha considerat. "És prioritari treballar-hi, però abans hem de minimitzar el perill de les cases en ruïna d'una vegada per totes", ha destacat Jordi Sabata. 

"El pla d'acció per l'assessorament i acompanyament en projectes de rehabilitació, i per incentivar el lloguer d'habitatges, no ens el resoldrà ni el projecte de caire urbanístic que s'està definint amb la Diputació de Barcelona ni el projecte de caire comercial que s'ha proveït amb el catàleg de serveis del mateix organisme", ha incidit Sabata. Jordi Sabata ha proposat combatre'n activament la degradació i marcar zones d'aparcament que facilitin l'accés al barri vell. 

El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha expressat que votaven a favor de la proposta perquè coincideix "en la línia del nostre programa electoral". Serra ha volgut deixar clar, però, que "la problemàtica del barri vell sobrepassa la capacitat ordinària" del consistori. "Som els primers que no volem deixar degradar més el barri vell", ha defensat. 

El govern de la CUP ja treballava fins ara en un pla estratègic per fer una radiografia de la degradació del centre històric amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Arxivat a