Berga aprova per unanimitat la instal·lació de plaques Stolpersteine en record de les víctimes del nazisme

Les llambordes són una iniciativa d'àmbit europeu, impulsada per l'artista alemany Gunter Demnig

10 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:19h
Llambordes Stolpersteine que l'alemany Gunter Demnig col·loca en homenatge als deportats del nazisme.
Llambordes Stolpersteine que l'alemany Gunter Demnig col·loca en homenatge als deportats del nazisme. | AFT
El ple municipal de Berga ha aprovat per unanimitat una moció de la CUP-AMUNT per a la instal·lació de llambordes Stolpersteine en record dels berguedans i berguedanes deportades als camps de concentració i extermini del nazisme. Les plaques seran instal·lades en el paviment, davant de les cases on van viure abans de l'empresonament i la deportació.

Les plaques Stolpersteine són una iniciativa d'àmbit europeu, impulsada per l'artista alemany Gunter Demnig amb l'objectiu de recordar la memòria de les víctimes del nazisme. Actualment n'hi ha més de 75.000, distribuïdes en més d'una vintena de països.

La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha assenyalat que es coneix la identitat de 24 persones del Berguedà que van ser víctimes del nazisme, i d'aquestes n'hi ha almenys dues que eren veïnes de Berga: Carles Santandreu Tort i Antoni Pericer Comellas. Ambdós van morir al camp de Gusen els anys 1941 i 1942, respectivament. "Peticionarem la tramitació de la instal·lació de llambordes Stolpersteine al Memorial Democràtic en record d'aquests veïns de la ciutat i instem a seguir treballant per fer activitats i dur a terme cicles de memòria històrica pel compromís i la reparació de les víctimes del feixisme", ha destacat Valverde. La regidora ha agraït la feina que s'està fent en l'àmbit comarcal des d'Òmnium Berguedà, i concretament a través de la seva presidenta Montserrat Soler, "per facilitar la instal·lació d'aquestes llambordes en el conjunt de pobles". 

Els grups de l'oposició, Junts per Berga, Esquerra Berga i PSC, s'han mostrat a favor del foment de la "memòria històrica" i la "dignificació" de les persones víctimes de la persecució feixista i han votat a favor de la moció. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha anunciat el vot favorable del seu grup, però ha mostrat estranyesa perquè la moció es presenti des del grup municipal de la CUP i no com a acció de govern. Sabata ha recordat que la formació de l'esquerra independentista "no és l'única que està favor de la dignificació de les persones que van patir un passat negre com el que ens ocupa". El portaveu d'Esquerra Berga, Ramon Camps, ha expressat que hi votaven a favor, per homenatjar les víctimes "d'unes coses que no haurien d'haver passat mai". També ha volgut fer notar la diferència "entre les víctimes que van patir el feixisme fora del país i les que van patir-ho dins i no han rebut el mateix reconeixement, perquè aquí costa molt més", ha dit Camps.

També ha donat suport a la proposta el regidor socialista Abel García. García ha dit que les llambordes Stolpersteine són una bona iniciativa perquè "aquells que no ho van viure puguin recordar aquesta empremta". 

El regidor de Memòria Històrica, Ivan Sànchez, ha felicitat el plenari "perquè no hi ha cap grup en contra de la memòria històrica ni en contra de la recuperació de la història de les víctimes del feixisme". 

La sessió del ple municipal ha tingut caràcter ordinari i s'ha celebrat aquest dijous.
Arxivat a