L'Alt Berguedà exigeix el retorn «immediat» a la normalitat dels serveis d'atenció als consultoris mèdics

Els consistoris de la Pobla, Bagà, Castellar de n'Hug, Gisclareny, Gósol, la Nou, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i Vallcebre han impulsat una recollida de firmes que ja compta amb mil adhesions

10 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:46h
Dispensari mèdic municipal de Bagà (arxiu).
Dispensari mèdic municipal de Bagà (arxiu). | ACN
Els Ajuntaments de l'Alt Berguedà mantenen el front comú per reclamar "el retorn de forma immediata de la totalitat dels serveis presencials d'atenció primària que es realitzaven als dispensaris locals abans del 13 de març". Els consistoris de la Pobla de Lillet, Bagà, Castellar de n'Hug, Gisclareny, Gósol, la Nou de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i Vallcebre han impulsat una recollida de signatures perquè el departament de Salut els escolti ara que ha acabat el període de vacances. La iniciativa ja compta amb més de prop de mil adhesions. 

El regidor d'Atenció a les Persones de la Pobla, Xavier Serra, ha explicat a NacióBerguedà que "durant el període d'alarma per la crisi sanitària per la Covid-19, vam entendre i comprendre perfectament la situació sanitària, i com no pot ser d'una altra manera, vam acceptar els diferents reagrupaments dels CAP i serveis sanitaris". "També ens van dir que el servei no es podia recuperar al juny perquè els professionals havien de fer vacances i no hi havia suficients efectius, però hem arribat al setembre i els dispensaris no han recuperat l'activitat habitual, el que no podem permetre és que retallin els nostres drets a la igualtat a la sanitat pública", ha expressat. 

En la carta que els ajuntaments han enviat a l'Institut Català de Salut (ICS) a la Catalunya Central, al Servei Català de la Salut (CatSalut) i al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i a la qual ha pogut tenir accés aquest diari, els municipis demanen la reobertura immediata de tots els consultoris i exposen que tres mesos després de la finalització de l'estat d'alarma se'ls ha anunciat el retorn de l'atenció presencial d'urgències nocturnes al CAP de Guardiola de Berguedà, però no se'ls ha explicat com serà.

"Abans al CAP de Guardiola de Berguedà sempre hi havia un metge, creiem que ara a vegades només hi haurà un professional d'infermeria, no ens n'han donat detalls", ha afirmat Serra. 

Segons la carta que acompanya les signatures de suport, la sensació "és de menysteniment" a tota l'Àrea de Salut de l'Alt Berguedà.

Carta Reobertura Dispensari by Naciodigital on Scribd