«L'11 de Setembre i Gironella» canvia de format per la Covid-19: graven una versió inèdita per gaudir des de casa

La proposta d'enguany continua explicant la història de l'Eulàlia el 1714, però no es viurà en directe a les Roques del Pont Vell, sinó que s'emetrà per televisió i es penjarà a Internet

09 de setembre del 2020
Actualitzat a les 18:12h
Representació de l'11 de Setembre i Gironella (arxiu).
Representació de l'11 de Setembre i Gironella (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'espectacle L'11 de setembre i Gironella d'enguany s'ha transformat per oferir una versió confinada que es podrà veure per la Diada a Televisió del Berguedà i que també es compartirà en línia per diversos canals. El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, i un dels directors escènics de l'obra, Joan Rigat, que la codirigeix amb la gironellenca Maria Casellas, han confirmat aquest dimecres a NacióBerguedà que l'obra no es farà presencialment a les Roques del Pont Vell. En canvi, s'oferirà una versió inèdita i molt especial de l'espectacle. S'han gravat escenes amb actors, grallers i cantaires (algunes fins i tot des de casa de qui hi apareix) i s'ha muntat en una sola peça audiovisual.  

El regidor Lluís Vall ha explicat que la decisió de suspendre l'obra va prendre's abans de l'estiu. "Es va desestimar fer-la en directe, perquè estem parlant d'un equip d'actors de 200 persones, que en alguns moments es troben tots a escena. Amb les restriccions de la Covid-19, no es podia portar a terme de la mateixa manera. Ho vèiem com molt complicat perquè, a més, hi participen persones de risc i gent gran", ha expressat Vall. 

El fet de prendre la decisió amb tant de temps de marge ha permès treballar en una alternativa: "una edició especial i inèdita, confinada, amb els actors caracteritzats des de casa i també fent algunes gravacions a interior de teatre amb alguns dels protagonistes", ha apuntat Vall. El resultat final s'emetrà aquest proper divendres 11 de setembre per Televisió del Berguedà, a partir de les 10 del vespre. Però també es penjarà al canal de Youtube de l'Ajuntament de Gironella i a la pàgina web oficial de L'11 de Setembre i Gironella perquè es pugui veure des de fora de la comarca. 

L'eix central de l'argument de L'11 de Setembre i Gironella és una família de la vila, encapçalada per la jove Eulàlia i l'avi Jordi, que d'una manera o altra es proposen lluitar per defensar la seva pàtria.

Joan Rigat ha destacat que, des d'un principi, l'objectiu era "fer un producte audiovisual el màxim de teatral, però tenint en compte que l'equip no podia gravar tot junt per les restriccions de la Covid-19". "Més que la representació, el problema inicial era que som gairebé dos centenars de persones i que hi ha d'haver uns assajos", ha apuntat Rigat. Per això, es va optar per enregistrar "una adaptació pròpia" en què es van filmar escenes al Local del Blat amb el mínim possible de persones i també es van gravar "algunes escenes individualment des de casa".

El que s'ha fet és un producte audiovisual que consta de 9 càpsules que expliquen la història de L'11 de Setembre i Gironella conservant-ne la cronologia. Els actors són els mateixos que van actuar en la representació de l'any passat. "Cada càpsula explica un trosset de l'obra. S'inicia amb un monòleg amb un fons fosc que dona pas a la història", ha relatat Joan Rigat. "Hi ha algunes d'aquestes càpsules que són escenes amb diàleg com si fos una pel·lícula i altres que són musicals", ha afegit. 

No és una proposta absolutament fidel al text original, ja que aquest s'ha escurçat. També s'han introduït petits fragments entre les diferents càpsules d'història per tal de fer avançar la trama. "És una proposta conceptual, no és la mateixa obra que es feia a les Roques del Pont Vell, però hem intentat conservar l'essència de L'11 de Setembre i Gironella", ha explicat Rigat. L'espectacle transportarà a la Gironella dels fets de l’època en què Catalunya es va veure immersa en el pitjor setge de la seva història, però en un format diferenciat. Per descobrir-ne tots els detalls, caldrà esperar a veure-la per televisió o bé a través de la xarxa. "De moment, s'estrenarà a Televisió del Berguedà i es penjarà a Internet, després veurem si té més recorregut", ha indicat Joan Rigat. 

La Diada a Gironella 

La transformació de L'11 de Setembre i Gironella serà el canvi més destacat de la Diada a la vila. Però com cada any a la Perla del Llobregat s'organitzen diversos actes. Tot i la situació que s'està vivint amb la Covid-19, l'Ajuntament ha decidit mantenir els actes institucionals, que se celebraran mantenint les distàncies de seguretat i aplicant totes les mesures necessàries.  

Els actes començaran a les 10.30 hores amb el canvi de la Senyera al balcó de l'Ajuntament. A les 10.45 hores, es farà el canvi de l'estelada al turó de Ca la Margaret, i a les 11.15 hores es faran les ofrenes institucionals, per part de les entitats i partits polítics, a l'Ermita de Sant Marc. Finalment, a les 17.14 hores hi ha una trobada dels Ponts per la Llibertat al pont de Sant Marc. Els actes compten amb la col·laboració de les entitats Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.