L'ESO al Berguedà tindrà una ràtio mitjana de més de 25,3 alumnes per grup aquest curs

En ensenyament infantil baixarà als 17,9 alumnes per grup i a primària se situa en els 19,3

Pilar Màrquez / Pere Fontanals
09 de setembre del 2020
Actualitzat el 10 de setembre a les 0:02h
Un menor en una aula d'una escola
Un menor en una aula d'una escola | Europa Press
En un estiu en que el tema general de conversa respecte del proper curs escolar ha estat la ràtio d'alumnes per grup/classe degut a les mesures per prevenir els contagis de Covid-19, les dades del departament d'Educació mostren que al Berguedà se superaran els 20 alumnes per grup en secundaria, però no amb infantil i primària.

Les escoles d'ensenyament obligatori al Berguedà tindran ràtios mitjanes inferiors als 20 alumnes per grup durant el curs 2020-21 en les etapes d'infantil i primària, segons les dades fetes públiques aquest dimarts per part de la Direcció dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central. En canvi, l'ESO al Berguedà tindrà aquest curs una ràtio mitjana de més de 25,3 alumnes per grup. 

El proper curs començaran els seus estudis al Berguedà 271 infants que cursaran P3 en 17 grups escolars (ràtio mitjana de 15,9). Així, el total d'alumnes als tres cursos d'infantil seran de 951 en 53 grups (17,9). Pel que fa a primària, el Berguedà tindrà 2.108 alumnes repartits en 109 grups (19,3). 

Als estudis d'ESO és on les ràtios d'alumnes per grup es disparen al Berguedà. Cursaran 1r. d'ESO a la comarca 380 alumnes en 15 grups, amb una ràtio de 25,3 alumnes per grup, i en el total d'ESO hi haurà 1.468 alumnes per 57 grups, amb una ràtio que s'enfilarà fins als 25,75 alumnes per grup. 

La FP encara no té tancada la matriculació, però els centres han obert 2 nous grups al Berguedà en centres públics, 1 per a graus mitjans i 1 per a graus superiors, però els centres concertats es mantenen amb els mateixos grups que l'any passat. En total, el Berguedà tindrà en centres públics 7 grups d'FP GM i 2 grups d'FP SG, i en centres concertats 6 grups en FP GM i 2 grups en FP GS. 

Pel que fa a Batxillerat, el Berguedà tindrà 401 alumnes en 18 grups (22,27).

Noves dotacions de SIEI i AIS a Vedruna

Una escola concertada del Berguedà ha rebut una nova dotació de Suport intensiu per a l'escolarització inclusiva (SIEI) i d'Aula integral de suport (AIS). Es tracta de l'Escola Vedruna de la ciutat de Berga. 

El flamant pati de Sant Joan

Els 400 alumnes de l'Escola Sant Joan de Berga podran gaudir aquest curs, per fi, del flamant pati que va enllestir-se el maig passat, amb el curs presencial aturat per la pandèmia. Els treballs de millora del pati de l’Escola Sant Joan van tenir un cost de 120.395 euros, finançats amb fons propis de l'Ajuntament de Berga i de la Diputació de Barcelona. Les obres van quedar aturades a causa de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19 però es van poder acabar a la primavera. 

Tot i que el consistori és l'encarregat del manteniment dels centres, les actuacions de millora correspondrien al departament d'Educació. Amb tot, el consistori va assumir-ho per dignificar un espai que datava dels anys 70 i com a inici d'un programa de millora d'espais a les escoles públiques de la ciutat. A l'Escola de Santa Eulàlia hi ha pendent, per exemple, habilitar un segon accés al recinte del col·legi, que permetria esponjar les entrades i sortides. 

Més personal docent a la Catalunya Central

Educació tindrà 6.172 professionals docents al conjunt de centres d'ensenyament de la Catalunya Central, que signifiquen 180 educadors més que el curs anterior. També el personal de serveis educatius i inspecció creix en 8 professionals respecte del curs 2019-20 i creix fins als 152 treballadors.

Reforços en l'escola inclusiva per la Covid-19

A nivell de la Catalunya Central, el departament ha reforçat el sistema d'escola inclusiva amb motiu de la Covid-19 en 18 tècnics d'integració social, 37 tècnics especialistes en educació infantil i 5 educadors socials.