1 de 10
Gala de Queralt 2020

Queralt adapta la gala a la pandèmia

Tothom ha lluït l'obligatòria mascareta, fins i tot el capellà custodi, que en duia una amb la imatge de la verge

El mossèn Marc Majà en el moment de fer combregar, a l'exterior del temple. | Pilar Màrquez Ambròs
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 8 de setembre de 2020 a les 13:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 8 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La missa solemne de la Gala de Queralt ha estat, un cop més, un dels actes principals de la diada festiva del 8 de setembre, que cada any porta desenes de persones al santuari. Aquesta vegada s'ha limitat l'aforament a l'interior al temple, deixant buides fileres senceres de bancs, i s'han situat cadires a l'exterior, des d'on es podia seguir la cerimònia per megafonia, per adaptar-se a les actuals mesures per evitar el contagi de coronavirus. 

El capellà custodi de Queralt, mossèn Ramon Barniol, i el rector Marc Majà, han presidit l'ofici d'aquest migdia, cantat per l'Orfeó Berguedà. Tothom ha portat l'obligatòria mascareta, fins i tot el capellà custodi, que per l'ocasió n'ha escollit una amb la imatge de la verge. Durant l'ofici s'ha fet l'entrega d'orenetes als capitans i capitanes de l'any passat i s'ha nomenat les persones que n'agafaran el relleu l'any 2021.


El dia s'ha aixecat rúfol, per bé que això no ha impedit que es visqués una lluïda jornada. La carretera d'accés al santuari s'ha omplert de cotxes, si bé no s'han viscut les aglomeracions d'altres anys. 

Els capitans d'aquest 2020 han estat les parelles formades per Joan Pla i Maria Dolors Casadesús i Joan Urrea i Maria Antònia Gómez, i els joves Aran Sanfeliu, Adrià Casals, Martí Cervelló i Mariona Vinyals. Com a novetat, abans d'acabar la missa, han volgut regalar un obsequi a persones vinculades al santuari i que col·laboren en la celebració, com el guardià de Queralt, Albert Pujol, el mossèn custodi (que alhora sempre és capità) o el rector Marc Majà que oficiarà l'última missa a la parròquia de Berga el pròxim 13 de setembre, perquè el bisbe Novell l'ha nomenat rector del seminari Major de Solsona. L'ovació de l'església ha estat especialment sentida quan Majà ha recollit aquest regal, ja que durant els últims 8 anys ha estat molt estimat entre els seus feligresos i el d'avui era un primer comiat. 

 

La gala de Queralt 2020 s'ha adaptat a la Covid-19. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En les seves pregàries, els capitans han donat les gràcies a totes les persones que han acompanyat els malalts durant la pandèmia, així com a aquelles que vetllen per la integració social dels joves i els més necessitats. Han estat també els encarregats de llançar missatges de solidaritat amb l'altri i d'agraïment a la Mare de Déu de Queralt. 

L'organització ha aplicat les mesures preventives contra la Covid-19 a l'hora de combregar. Els mossens, ajudats per un seminarista que els ha acompanyat durant la cerimònia, han repartit les hòsties sagrades tant a l'interior com a l'exterior del santuari. 

Als bancs de l'església, hi ha hagut representació de Junts per Berga (JxB), amb Jordi Sabata, Marc Marginet, Dolors Rial, i d'Esquerra Berga, amb Dolors Tous. Fora del santuari, com és habitual, s'esperaven la regidora de Cultura i Festes, Roser Valverde, i el regidor de Drets Socials i Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, de l'equip de govern de la CUP.  

Abans i després de la missa, els berguedans i berguedanes que han pujat fins a Queralt han pogut gaudir d'un concert de sardanes amb la Cobla Pirineu. El públic no ha fet rotllana ni puntejat, s'ha mantingut assegut per escoltar la música en comptes de ballar-la, seguint les indicacions contra la Covid-19. 

FOTOS Mascaretes i restricció d'aforament a la missa de la Gala de Queralt 
 

Mossèn custodi de Queralt, Ramon Barniol. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Persones a l'exterior del temple durant la missa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Concert de sardanes després de missa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació