L'oposició del Consell qüestiona la legitimitat de l'entrada de Pep Llamas al govern comarcal

Els portaveus dels grups d'ERC i la CUP, Eduard Coronado i Ivan Sànchez, critiquen que s'ha actuat amb "manca d'ètica democràtica"

07 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:04h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu).
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | ND
L'entrada al govern del consell comarcal de l'independent Pep Llamas, de Bagà Endavant, no es veu amb bons ulls des de l'oposició de l'ens. Els portaveus dels grups d'ERC i la CUP, Eduard Coronado i Ivan Sànchez, en qüestionen la legitimitat i critiquen que s'ha actuat amb "manca d'ètica democràtica", segons han assegurat a NacióBerguedà

El portaveu republicà Eduard Coronado ha lamentat a aquest diari que el govern comarcal validi "el frau democràtic" que suposa "l'actuació dels seus consellers Pep Llamas i Patrocini Canal", que van entrar a l'ens amb un escó cadascun de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà (Aaeb) i que després n'han acabat marxant. El govern de Junts per Catalunya, PSC, Som Avià i ara Bagà Endavant té majoria absoluta amb 10 consellers, mentre que a l'oposició hi ha ERC amb 6 consellers i la CUP amb 3. 

Coronado ha reiterat que "si Canal i Llamas s'haguessin presentat sense l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, només hi hauria un dels dos". "La Patrocini Canal potser tindria els vots, però el Pep Llamas, no", ha apuntat. Per a Esquerra, "cal tenir molt present que aquí hi ha un seguit de votants de les agrupacions d'electors, de la Nou, Sagàs i Guardiola de Berguedà, que els van fer confiança, i que ara s'ha quedat sense cap representant al Consell Comarcal del Berguedà", ha dit. "Hi ha el cas del Pep Llamas que ni tan sols es va esperar que es constituís el consell comarcal, va marxar de l'associació un cop que tenia l'acta assegurada. Considerem que donar-li entrada al govern és validar aquest frau democràtic", ha insistit Eduard Coronado. 

El portaveu d'ERC Berguedà creu que l'entrada de Pep Llamas a l'executiu comarcal "ja estava planificada per endavant". "Si no no s'aguanta que primer plegui en Llamas i, al cap d'un any, Patrocini Canal abandoni també l'associació", ha opinat Coronado. "Aquesta qüestió tindrà derivades, perquè no sabem fins a quin punt s'està complint la llei de partits", ha advertit. 

Eduard Coronado també veu "duplicitats" en les responsabilitats de Pep Llamas al govern. "Veiem clar que l'àrea de Seguretat Civil penjava de la cartera de Governació de Jesús Calderer i que Transició Econòmica recau sobre el conseller Lluís Vall; i ambdós mantenen la responsabilitat i dedicació establerta a principi de mandat", ha destacat Coronado.  Els republicans han criticat, a més, no haver rebut informació del nomenament de Pep Llamas. 

Pel que fa al portaveu de la CUP, Ivan Sànchez, ha expressat que per a la formació de l'esquerra independentista "el govern no és legítim". Sànchez ha expressat "que no ens sorprèn gens l'entrada de Pep Llamas a l'executiu, perquè ja s'intuïa en el darrer ple, altra cosa és que tingui alguna mena de legitimitat". 

Sànchez ha volgut deixar clar que personalment no tenen "res en contra" dels dos consellers, però ha lamentat que no s'hagi respectat "el joc democràtic". "Crec que ha de quedar clar que la Patrocini Canal i el Pep Llamas no serien al Consell si no haguessin anat amb l'agrupació d'electors: ens poden vendre el que vulguin, però cap dels dos hi seria. La Patrocini pot dir que amb dos o tres nuclis ja haguessin entrat, però no es van presentar d'aquesta manera. Si tu et presentes sota el paraigua d'una associació concreta és per complir amb el que s'hagi acordat", ha apuntat Sànchez. El portaveu cupaire també ha recordat que la mateixa Patrocini Canal va lamentar el fet que Pep Llamas abandonés l'agrupació d'electors un cop que tenia l'acta. "Es pot tirar d'hemeroteca per veure com ho va valorar en aquell moment", ha indicat. 

"Insisteixo que no tenen legitimitat. Nosaltres ja vam instar al Josep Lara (JxCat i a l'Abel García (PSC) a governar en minoria i mantenir el diàleg. Quan hi ha hagut propostes de comarca, evidentment les hem votat a favor", ha remarcat.

Tal com va advertir Ivan Sànchez en l'últim ple, la CUP no descarta abandonar el ple del consell comarcal per aquesta qüestió, si bé es valorarà en assemblea properament.