La Fira de Santa Tecla es blinda contra la Covid-19 i renova l'aposta pel bestiar i l'agroalimentació

El recinte tindrà quatre controls d'accés i aforament limitat

07 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:36h
La Fira de Santa Tecla de Berga es farà els dies 19 i 20 de setembre.
La Fira de Santa Tecla de Berga es farà els dies 19 i 20 de setembre. | Pilar Màrquez Ambròs

La Fira de Santa Tecla de Berga d'enguany es blinda contra la Covid-19 i renova l'aposta pels productes del territori i la ramaderia. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, i el dissenyador de la mostra, Salvador Vinyes, han presentat aquest dilluns la propera edició de la fira que es farà el cap de setmana del 19 i 20 de setembre. Aquesta serà la primera fira que se celebra aquest 2020 a la ciutat i també una de les primeres que planta cara a la pandèmia a tota la Catalunya Central. 

La crisi sanitària i social provocada per la Covid-19 ha obligat a plantejar la Fira de Santa Tecla de sempre, però posant molt d'èmfasi en la seguretat amb controls d'aforament, major distància entre expositors, mesures higièniques, informació dels protocols de mesures de seguretat per als marxants i la triple M: Mascareta, mans netes i metres de seguretat. "Per nosaltres és un esforç extra, fins i tot si ho comparem amb el mercat setmanal que ja ens ha suposat una feinada important per tal de seguir les recomanacions del PROCICAT", ha assegurat Roser Rifà. 

Es col·locarà cartelleria i es muntaran quatre punts d'accés on hi haurà gel hidroalcohòlic i es recordarà als visitants que cal respectar la normativa de seguretat.

Es garantirà una distància de tres metres entre expositors, fet que farà que la fira ocupi més espai de l'habitual, des de la plaça Viladomat fins a la rotonda del CAP Berguedà. 

"És un goig presentar aquesta fira encara que no negarem que ens ha costat més del normal. És la segona fira més important de la ciutat amb diversos centenars d'anys d'història i que posa en valor tots aquests productes agroalimentaris que la situació de crisi ens ha fet adonar que hem d'impulsar", ha explicat la regidora Rifà. "La idea de la Fira de Santa Tecla d'aquest any és posar a l'abast del consumidor aquest producte d'origen del primer sector, que és de qualitat", ha expressat Roser Rifà. 

La regidora de Promoció Econòmica ha confiat que aquest 2020 encara es puguin fer dues fires més a la ciutat de Berga: la de la Xocolata i la Ratafia i la del Joc i del Nadal. 

89 caps de bestiar i 54 expositors

La Fira de Santa Tecla 2020 tindrà 89 caps de bestiar i 54 expositors. Roser Rifà ha subratllat que han tingut més peticions de les habituals pel que fa als productors alimentaris. La regidora ha avançat que enguany hi ha fins i tot llista d'espera, perquè no han pogut acceptar les sol·licituds de tots els qui hi volien exposar per tal de mantenir la distància recomanada. Respecte als caps de bestiar, ha dit la regidora, n'hi haurà algun menys que l'any passat, per bé que ho ha desvinculat de la pandèmia. 

"Hi haurà bestiar, hi haurà productes alimentaris del territori i també formatgers que tenen ramat propi", ha dit Rifà. També s'habilitarà un espai per a les actuacions musicals on es podrà gaudir de rock i música country, la 28a Trobada d'acordions, un espai per maridatges de vins i formatges, taller de feltre i jocs al carrer per a la mainada i passejades amb poni, entre altres. 
 

Roda de premsa de presentació de la Fira de Santa Tecla 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Des que va haver de suspendre's la Fira de Maig per la pandèmia, el principal certamen de la capital berguedana, la intenció de l'Ajuntament de Berga era la de celebrar una Santa Tecla ampliada, obrint les portes de la mostra ramadera al tercer sector. "Hi ha hagut poc retorn de les entitats, perquè bàsicament no hi ha tradició de venir a la Fira de Santa Tecla per part d'aquells que participen a la Fira de Maig", ha afirmat Rifà. Davant d'això, s'ha optat per "seguir posant l'èmfasi en el producte del territori i el bestiar", ha expressat la regidora. 

Es restringirà el trànsit rodat a tot l'entorn i haurà controls d'accés que regularan Protecció Civil i una empresa privada de seguretat. "Hi haurà patrulles de la Policia Local al recinte firal, si veiem que hi ha llocs que s'acumula més gent del compte o no es respecten les normes de seguretat, s'actuarà i es dispersarà els assistents perquè segueixin les recomanacions de distància, mascareta i gel hidroalcohòlic i es moguin per tot l'espai de la fira", ha incidit Rifà. 

Salvador Vinyes ha destacat que amb el seu treball ha intentat "ser simple, que el disseny s'entengui per si sol". "En un segon àmbit sí que expliquem les mesures contra la Covid, i el recinte estarà perimetrat i tancat al trànsit", ha afegit. Espais determinats de la fira com la zona del bestiar o l'espai musical tindran un aforament limitat propi per evitar aglomeracions.

Consulta aquí el programa d'actes de la Fira de Santa Tecla 2020.