Montse Venturós afirma que l'Ajuntament només és una «eina» per assolir la sobirania

La candidata de la CUP a Berga assumeix que les institucions tenen unes "limitacions"

Aida Morales
25 d'abril del 2015
Actualitzat el 26 d'abril a les 17:25h
La cap de llista de la CUP, Montse Venturós
La cap de llista de la CUP, Montse Venturós | Aida Morales

La candidata de la CUP de Berga, Montserrat Venturós Foto: Aida Morales


La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha debatut aquest dissabte sobre municipalisme i sobirania, dos conceptes que s'entrellacen entre sí, i en els quals l'Esquerra Independentista hi vol jugar un paper important. En aquest sentit, i segons ha afirmat la cap de llista, Montse Venturós, el camp institucional del municipalisme, és a dir, ser o governar l'ajuntament, només ha de ser una “eina” per assolir la total sobirania. Un camí, ha prosseguit, que ha de respondre a objectius molt majors d'empoderament i trencament amb el sistema capitalista. 

“Entenem el municipalisme des de la vessant rupturista de l'actual sistema d'institucions que se sustenta en l'anomenada base democràtica”, ha declarat, tot afirmant que, malgrat que la CUP sigui al consistori berguedà des de fa vuit anys, aquest no és el seu “espai natural”. Per contra, ha considerat que, de manera complementària, el municipalisme s'ha de desenvolupar des d'altres àmbits, com l'associatiu, el veïnal o el d'entitats.

I és que, segons ha assegurat, les institucions tenen les seves “limitacions”, i fins a aquest punt treballarà la CUP. No obstant això, ha indicat que l'objectiu final és la unitat popular i la sobirania, dos reptes que s'han de gestar “des de la base”. Des d'aquest punt de vista ha opinat el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Sabadell, Pau Llonch, que ha afirmat que assolir la sobirania no és només aconseguir la independència dels Països Catalans, sinó tenir el propi dret a decidir sobre alimentació, energia, habitatge, cultura o sanitat: “La idea principal és que, en el capitalisme, no hi ha sobirania possible”. 

 

El membre de La Pellofa, Pep Tuson, i el portaveu de la PAH a Sabadell, Pau Llonch Foto: Aida Morales

Resseguint aquesta afirmació, però, tant ell mateix, com Pep Tuson de la Pellofa o Isabel Chacón del Grup de Treball de Sanitat de la CUP han posat alguns exemples d'empoderament i trencament amb el sistema. En el seu cas particular, ha explicat que la PAH ha ocupat quatre blocs de pisos, un fet que ha permès començar a recuperar la sobirania residencial, malgrat els límits legals o traves burocràtiques. 

“Al Berguedà, el poble tenim el dret a decidir el nostre sistema alimentari i de producció d'aliments”, ha continuat Tuson, que ha afirmat que, a més, la comarca també té els recursos. El vehicle, ha continuat, seria fomentar i explicar a associacions, escoles i hospital, entre d'altres, els avantatges per a la salut d'una bona alimentació; realitzar actuacions per fomentar l'agricultura ecològica i diversificada; recuperar la proposta d'horts urbans, i posar en contacte associacions per promoure el comerç de proximitat. 

En el camp de la sanitat, de què ha parlat Chacón, la resposta hauria de ser molt més contundent; frenar la privatització, articular les lluites per aconseguir una sanitat de qualitat, i donar eines de prevenció. Dintre d'aquest gran debat, la militant de la CUP ha denunciat la “confusió” que el sistema sanitari català està projectant sobre la ciutadania, i ha denunciat que, durant els últims anys, la sociovergència hagi beneficiat empreses privades i hagi començat a “comercialitzar” amb les dades dels propis pacients. 
 

Montse Venturós, Isabel Chacón, Pep Tuson i Pau Llonch Foto: Aida Morales

 

Acte de la CUP de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a