Banc de sang

Berga acollirà dues noves jornades de donació de sang

El Banc de Sang fa una crida a la ciutadania i avisa que les donacions continuen sent necessàries durant la pandèmia

per NacióBerguedà , 2 de setembre de 2020 a les 20:41 |
El regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez, donant sang en una jornada a Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga se suma novament al conjunt de municipis que donen suport a les campanyes de donació de sang a Catalunya facilitant espais per acollir jornades d'acapte. Els dies 8 i 9 de setembre, l’Hotel d’Entitats disposarà d'un espai de donació, de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores. Per realitzar el procés de donació amb seguretat, les persones que vulguin participar en aquesta acapte hauran de reservar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat. El passat mes de juny es va portar a terme una campanya de tres dies que va registrar un total de 265 donacions de veïns i veïnes.

Descens de donacions a l'estiu


El Banc de Sang fa una crida a la ciutadania per mantenir el ritme de donacions, ja que durant l'època d'estiu disminueixen al voltant d'un 30% respecte la resta de l'any, a causa de les vacances i la reducció de l’activitat laboral i estudiantil, entre d’altres. Enguany, les necessitats de sang són més elevades per la represa de les operacions i tractaments que s’havien ajornat per la pandèmia de la Covid-19. A Catalunya, hi ha reserves de sang per als propers 8 dies, tot i que es considera que el nivell òptim són 10 dies.

Campanyes amb mesures de seguretat


La donació de sang és aquests dies una de les activitats imprescindibles que la ciutadania pot fer per afavorir el funcionament del sistema sanitari i l’atenció als pacients dels hospitals. El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Les persones donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima interpersonal i tenen un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, entre d’altres. Cal recordar, a més, que la Covid-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

Qui pot donar sang?

Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar tres vegades l’any i els homes poden fer-ho un màxim de quatre cops. També serà necessari deixar passar dos mesos entre donació i donació. Per a la seguretat de les persones donants i receptores, abans de realitzar la donació es realitza una entrevista mèdica i es comprova la pressió i el nivell d’hemoglobina. Les persones que hagin estat afectades per la Covid-19 o hagin estat en contacte amb algú que hagi patit la malaltia, hauran d'esperar un mes abans de poder donar sang, com a mesura de prevenció.

 

Participació