Pep Llamas entra al govern del Consell Comarcal del Berguedà i assegura la majoria absoluta a l'executiu

El nou conseller de govern encapçalarà les àrees de Transició Econòmica i Seguretat Civil

02 de setembre del 2020
Actualitzat el 03 de setembre a les 0:59h
El president comarcal Josep Lara i el flamant conseller Pep Llamas, aquest migdia.
El president comarcal Josep Lara i el flamant conseller Pep Llamas, aquest migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
El govern del Consell Comarcal del Berguedà format per JxCat, PSC i Som Avià deixa d'estar en minoria. Segons s'ha anunciat aquest dimecres, entra al govern el conseller de Bagà Endavant, Pep Llamas. Llamas serà conseller de Transició Econòmica i Seguretat Civil. 

El president de l'ens comarcal Josep Lara i el nou conseller de govern, Pep Llamas, han fet públic l'acord en una roda de premsa a la sala de plens del Consell, a Berga. Fins ara, l'executiu tenia 9 consellers de JxCat, 1 del PSC i 1 de Som Avià, inicialment aquest darrer en nom de l'Agrupació d'Electors. A partir d'ara, el govern disposarà de 10 dels 18 consellers del plenari de l'ens. ERC amb 6 consellers i la CUP amb 3 consellers conformen l'oposició. 

La marxa de Patrocini Canal (Som Avià) de l'Agrupació d'Electors, el mes de juny, obria la porta a l'entesa de Bagà Endavant amb el govern comarcal. Però no era la condició definitiva. Calia encaixar l'última peça: el projecte transversal de Llamas, que parteix d'una millora en l'economia productiva del sector primari i la protecció d'entorns naturals davant de riscos com incendis forestals o la massificació. Finalment, l'acord s'ha tancat. 

El juliol de l'any passat, Pep Llamas va votar a Josep Lara com a president. Llavors, ja s'intuïa que es podia fer efectiva la seva entrada al govern. Amb tot, és a partir d'ara que s'incorpora a l'executiu. 

El president comarcal Josep Lara ha fet un bon balanç de l'any de govern del consell comarcal "fent tot el costat possible" als ajuntaments. "Volem fer un pas més que és enfortir aquest govern amb l'entrada d'un conseller més: ell té un projecte engrescador i potent que encaixa molt bé amb l'actual realitat de la Covid-19", ha dit Lara. Josep Lara ha afirmat que el projecte "ha anat madurant durant els darrers mesos" i "s'ha vist més que mai la necessitat d'incorporar aquest treball" amb la crisi de la Covid-19. 

"No em feia patir estar en minoria perquè estem oberts al diàleg", ha assegurat Josep Lara. 

Josep Lara ha explicat que en les properes hores signarà el decret que oficialitzarà l'entrada al govern de Pep Llamas. "En principi, el conseller no tindrà dedicació retribuïda, més enllà de la participació i l'assistència als òrgans competents", ha aclarit el president.

Llamas ha agraït l'oportunitat "de poder treballar per la comarca" amb un projecte que s'ha adaptat a la crisi derivada de la pandèmia. Ha insistit que ell ja va entrar al plenari amb grup propi fa un any, després de separar-se de l'Agrupació d'Electors. "El que m'impulsa és l'ambició de treballar per la comarca, i no permetré que res generi distorsions a aquest objectiu", ha dit. 
 

La roda de premsa per anunciar l'entrada al govern comarcal de Pep Llamas. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Potenciar el sector primari com a eix de treball

La nova conselleria de Transició Econòmica i Seguretat Civil es basa, per una banda, "en la idea fonamental de tornar a aprofitar tot el que ens aporta el sector primari" per a "la creació de llocs de treball" i el "reequilibri territorial". Segons Llamas, "aquest és un sector en creixement i desenvolupament, que s'ha d'impulsar segons les característiques i necessitats de cadascun dels 31 municipis de la comarca". 

"Des de la cartera de Transició Econòmica no ens quedarem tan sols amb l'agricultura i la ramaderia, sinó que volem impulsar noves tecnologies i nous conreus. Per exemple, amb la conselleria de Polítiques Digitals s'està parlant ja de l'SmartLand o territori intel·ligent per aprofitar tots els beneficis del 5G en l'entorn rural, des de la vigilància de conreus, la creació de vailet tècnic pels nostres ramats, entre altres". 

D'altra banda, pel que fa a Seguretat Civil, Llamas vol "unificar i coordinar esforços" davant de possibles riscos meteorològics, incendis forestals i factors de distorsió humana com la massificació turística. Entre altres, es preveu el desplegament d'un pla de prevenció d'incendis de sisena generació i continuar amb la tasca per frenar la massificació i limitar l'accés no només a la riera de Merlès sinó a la resta d'entorns naturals d'aquestes característiques.

A hores d'ara, la nova conselleria encara no té adjudicat un pressupost. Llamas considera, de fet, que el proper pas és escoltar les necessitats de cada municipi i adequar-ne els recursos i les inversions.

La polèmica amb les agrupacions d'electors

Llamas va trencar fa un any amb l'Agrupació d'Electors per discrepàncies internes i va conservar l'acta. Recentment, Patrocini Canal, cap de files de Som Avià, va anunciar també que deixava l'agrupació i mantenia la seva acta i les responsabilitats de govern. Aquest fet va deixar l'associació d'independents sense representació al ple del Consell, malgrat els bons resultats electorals dels comicis municipals que, en conjunt, els havien atorgat dues cadires al ple. Les agrupacions de la Nou, Sagàs i Guardiola de Berguedà van acusar-los llavors de "transgredir l'ètica democràtica" i utilitzar "els vots dels pobles petits" per tenir l'actual representació al Consell.

El moviment de Canal, sumat a la marxa de Pep Llamas de les agrupacions a l'inici de mandat, tampoc va agradar a l'oposició. En el darrer ple, ERC va exigir la dimissió dels independents i la CUP fins i tot va amenaçar de marxar del Consell si eren al govern.

Josep Lara ha expressat aquest migdia que "sabem les notícies que han generat les agrupacions d'electors, però voldria deixar-ho en el passat". "Les agrupacions es van separar en el seu moment, i Pep Llamas entra amb grup propi al govern per treballar per la comarca", ha afegit.