ERC enalteix una Berga saludable per crear oportunitats de negoci

El partit liderat per Ermínia Altarriba afirma que l'Hospital Sant Bernabé és una “oportunitat"

Aida Morales
24 d'abril del 2015
Actualitzat el 25 d'abril a les 12:54h
El número dos d'ERC a Berga, Jaume Giménez
El número dos d'ERC a Berga, Jaume Giménez | Aida Morales

El número dos d'ERC a Berga, Jaume Giménez Foto: Aida Morales


Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat aquest divendres al vespre davant d'una cinquantena de persones un dels seus dos projectes centrals de legislatura; el de 'Berga; ciutat saludable'. Una idea completa de ciutat amb què ERC planteja aprofitar els recursos de la comarca i de la seva capital, per esdevenir un referent de benestar a tot Catalunya. 

El projecte, l'han presentat la candidata del partit a Berga, Ermínia Altarriba, acompanyada pel seu número dos i president local, Jaume Giménez, tot i que l'explicació ha comptat amb tres exemples de “projectes d'èxit”, com ho ha anomenat Altarriba; el de la farmacèutica Maria Cosp; el del president dels Mountain Runners del Berguedà, Jacint Llargués, i el de la infermera i impulsora de Rural Salut, Ester Corrales. Tots ells, ha remarcat l'alcaldable, han aprofitat oportunitats de negoci per transmetre una filosofia de promoció de la salut. 

De fet, el de la salut, és el fil que Esquerra de Berga ja ha començat a estirar i que, segons ha explicat Giménez, els ha portat fins a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. Per a ell, l'edifici hospitalari hauria de ser “el centre de referència per fer promoció de la salut”, un espai que l'Ajuntament de la ciutat té l'oportunitat d'utilitzar però que, fins el moment, ha vist com un problema: “L'Hospital pot ser una oportunitat per Berga, sempre que hi hagi un lideratge polític al darrere”. En aquest sentit, el grup republicà s'ha compromès a que, si formen equip de govern, treballaran per desenvolupar totes les possibilitats del centre perquè lideri en polítiques de salut pública. 

 

La candidata d'ERC a Berga, Ermínia Altarriba, i el número dos, Jaume Giménez Foto: Aida Morales

En conjunt, però ERC entén el projecte en termes globals, és a dir, amb la voluntat que siguin els diferents sectors i àmbits municipals els que, d'una manera o altra, també promocionin la salut. Per exemple, han destacat Giménez, l'àmbit de la gastronomia, des del qual es pot impulsar la producció i consum d'aliments ecològics i de proximitat; el de l'esport, o el de la natura en general. 

“I si fem promoció de la salut, ens sortiran oportunitats de negoci”, ha assegurat, un fet que portarà a la promoció econòmica i desenvolupament comarcal. D'aquesta manera, ha conclòs, Berga i el Berguedà es convertiran, a mitjà termini, en una ciutat i comarca saludables. 

Experiències prèvies

ERC de Berga ha volgut portar al debat tres casos de persones que han tirat endavant projectes saludables en diferents àmbits. Durant el seu torn, cadascun d'ells ha explicat el seu negoci, que han vinculat amb la creixent demanda d'aquest tipus de serveis que s'està desenvolupant al Berguedà.

La Maria Cosp de la farmàcia Món Hemeocèutic, per exemple, ha relatat que ella garanteix promoció de la salut “en tots els nivells” i, com a curiositat, ha destacat que, malgrat ser una farmàcia local, té clients d'arreu de la comarca i de Catalunya. Un efecte similar és el que està experimentant Ester Corrales, de Rural Salut. Segons ella, cada vegada més gent de fora busca realitzar hàbits de vida saludables, en un ambient natural i lúdic com és Berga i el Berguedà.

Per la seva part, el president dels Mountain Runners ha explicat la creació de la primera escola infantil de corredors de muntanya, i ha destacat algunes de les idees que intenten transmetre: “Als nens, els hi ensenyem la naturalesa i la muntanya; la competició la deixem en un segon pla”.
 

Els ponents expliquen les seves experiències a l'acte d'ERC Foto: Aida Morales

 

Presentació del projecte Berga; ciutat saludable Foto: Aida Morales

Arxivat a