Una victòria que és un sí al Berguedà!

Article de Marie Kapretz, Alba Camps i Mireia Besora sobre el projecte de la incineradora a Cercs

Marie Kapretz, Alba Camps i Mireia Besora
11 d'agost del 2020
Actualitzat a les 20:41h
Antiga central tèrmica de Cercs (arxiu)
Antiga central tèrmica de Cercs (arxiu) | Pilar Màrquez Ambròs
A Cercs, la central tèrmica finalment va tancar portes el 31 de desembre de 2011. Se'ns obria un ventall de possibilitats noves, podent començar a creure en un poble i un entorn que ja no estigués marcat per les energies fòssils i les indústries contaminants. El poble i la comarca finalment podrien apostar per un futur sostenible. Però ara una empresa, uns accionistes, hi voldrien cremar residus industrials d'arreu. I com ho justifiquen?, amb un fals discurs públic d'inversió en el territori i la seva gent; sota promeses de creació de pocs llocs de treball, pretenent tapar finament tots aquells que es destruirien. Tot, passant per sobre de projectes locals, i a més, cal recordar també els greus efectes sobre la salut i sobre el medi ambient que es van patir durant dècades.

Hem de celebrar que aquest projecte s'atura, que la veu del territori ha ressonat alta i clara, però s'atura perquè la seva tramitació era il·legal, s'estava tramitant una llicència directa en una zona on calia desenvolupar prèviament un Pla de Millora Urbana (PMU), amb exposició al públic, on el poble de Cercs i el Berguedà hagués pogut opinar. El projecte, però encara podria intentar ser aprovat. Caldrà conservar aquesta unitat d'acció del territori, aquesta veu que s'ha fet escoltar en defensa del Berguedà, per deixar clar a l'Ajuntament de Cercs i al Departament de Territori i Sostenibilitat que aquesta és una instal·lació perjudicial per a la salut de la població, una instal·lació perjudicial per a l'ecosistema, un projecte que va en contra del nostre model de país i que no ajudarà a la lluita contra l'emergència climàtica.

No podrem ser ni serem còmplices del menyspreu i menysteniment d'aquells qui mai han conegut ni reconegut els nostres indrets ni el nostre saber fer, i sols se n'han interessat quan poden fer duros a quatre pessetes cremant-hi prop de 332.000 tones de residus cada any.

El Berguedà i la seva gent es mereixen ser escoltats de manera activa i amb plena vocació participativa i participada. Lluny han de quedar les velles formes de política obscurantista, d'amiguismes, de dubtoses connivències publicoprivades. El Berguedà és i serà un territori plenament sostenible, amb clars projectes d'arrel territorial, sense contraposar creixement amb qualitat de vida, sense confondre futur amb progrés.

No compartim, en cap cas, les incineradores com a estratègia per minimitzar l'impacte dels residus, perquè van directament en contra de la implementació de l'economia verda, circular i de les energies renovables. I això ho hem dit i ens hi hem posicionat des del principi des de totes les administracions on som presents, i també i sobretot al territori, al costat de la Plataforma Antiincineradora i de tota aquella bona gent que hi creu. No estem només dient No a un projecte nociu, estem dient sí al Berguedà.

El projecte d'incineradora no era ni és d'afectació local. Té rellevància comarcal i de país. Defensem un model responsable, no oposat a la indústria, sinó alineat amb les potencialitats del territori. Al Berguedà li cal també més i millor indústria, però mai a qualsevol preu. Les incineradores pertanyen al passat.

Ara no abaixem la guàrdia, que una incompatibilitat urbanística no ens porti a totes a casa. Continuarem oposant-nos a la incineradora, continuarem defensant el Berguedà, continuarem aportant tot allò que puguem en benefici del desenvolupament qualitatiu del nostre entorn social, mediambiental i econòmic. Continuarem, com a l'inici i fins ara, al costat de la Plataforma Antiincineradora, a qui hem de reconèixer i agrair que ha estat la seva lluita, la seva constància, la seva estima al territori, el què ha fet guanyar una primera batalla. Avui i sempre, continuarem bastint plegades el Berguedà de totes.

Marie Kapretz, delegada del Govern a Alemanya
Alba Camps, delegada del Govern a la Catalunya Central
Mireia Besora, diputada d'ERC pel Berguedà a la Diputació de Barcelona

Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones