Institucions i patronals fomenten l'exportació internacional des del Berguedà

L'ACEB, la Cambra de Comerç i l'ADBerguedà signen un conveni de col·laboració

Redacció
24 d'abril del 2015
Actualitzat a les 21:09h
Signatura del conveni d'internacionalització entre la Cambra, l'ACEB i l'ADBerguedà
Signatura del conveni d'internacionalització entre la Cambra, l'ACEB i l'ADBerguedà | Aida Morales

Signatura del conveni d'internacionalització entre la Cambra, l'ACEB i l'ADBerguedà Foto: Aida Morales


Actualment al Berguedà, només l'1% del total de les empreses té més de 50 treballadors. En total, són 13 de les 1.271 que es comptabilitzen, un percentatge un 50% inferior a la mitjana europea. Davant d'això, i amb la voluntat de fomentar el seu creixement, expansió i, de retruc, ampliar els llocs de feina a la comarca, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà) i les associacions d'empresaris ACEB i Cambra de Comerç de Barcelona han signat aquest divendres un conveni per avançar cap a la internacionalització.

De fet, i segons ha precisat el president de l'Agència, Sergi Roca, Catalunya està essent pionera en exportació internacional, i les societats que han pogut internacionalitzar durant aquests anys, han estat les que millor han superat la crisi. En aquesta mateixa línia ho han argumentat els presidents de les dues agrupacions d'empresaris, Josep Fígols i Joan Boix, que han destacat la importància de que les empreses donin passes endavant per créixer.

En aquest camí, han coincidit en la necessitat de que el sector públic i el privat vagin units i seguint uns mateixos circuits d'assessorament i foment de la internacionalització, ja que, actualment, el més important és la coordinació i la creació de llocs de feina al Berguedà. Així mateix, el conveni signat aquest divendres conjumina esforços i eines. Algunes, ja s'ofereixen des de les institucions públiques, mentre que d'altres, es treballen a través dels serveis d'internacionalització de la Cambra, o mitjançant el programa Pirineu Global, amb què treballa l'ACEB. 

 

El president de l'ACEB, Josep Fígols, i l'empresari Xavier Gual Foto: Aida Morales

Pla d'Acció

A través de la combinació d'aquests serveis, ha explicat l'empresari Xavier Gual, s'han creat les bases d'aquest conveni de col·laboració que té dos objectius principals. El primer, ha precisat, és difondre a totes les empreses de la comarca que sortir a l'exterior “és necessari, però, a més, és possible”. I el segon, que aquest pas endavant es pot realitzar a través de tot un seguit d'opcions d'assessorament i acompanyament. 

De fet, s'ha conformat un grup de treball amb empresaris i experts dedicats a estudiar maneres d'exportar enfora i, a més, aquest 2015 també s'han programat tot un seguit d'activitats de difusió i promoció destinades a donar a conèixer els avantatges de la internacionalització. Per a realitzar-les, s'ha aconseguit una ajuda de 12.000 euros de la Diputació de Barcelona, amb què es tiraran endavant. 

“Es tracta de sembrar per a recollir”, ha declarat el president de l'Agència. Així mateix, Gual ha volgut afegir que l'exportació internacional no és només cosa de les grans empreses: " Les que tenen entre un i cinc treballadors també tenen el dret i el deure de sortir i exportar”. Un repte que tot just comença, però que es manifesta esperançador per a la comarca.
 

El president de la Cambra al Berguedà, Joan Boix, i el de l'ADBerguedà, Sergi Roca Foto: Aida Morales

 

Signatura del conveni de col·laboració entre l'ADBerguedà, la Cambra i l'ACEB per la internacionalització Foto: Aida Morales