Medi Ambient

Esquerra reclama al govern de Cercs que modifiqui el planejament de la tèrmica per evitar una incineradora

També exigeixen al departament de Territori i Sostenibilitat que apliqui la moratòria per a noves incineradores que el Parlament va aprovar el març

per Pilar Màrquez Ambròs , Cercs, 7 d'agost de 2020 a les 16:08 |
Roda de premsa d'Esquerra aquest divendres al local social de Cercs. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte de construcció d'una planta incineradora de residus industrials per produir energia i que s'havia d'ubicar a l'antiga central tèrmica de Cercs s'ha aturat, "però no definitivament". Així ho han volgut deixar clar des d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Berguedà aquest divendres al matí. Els representants republicans Isaac Lozano, Eduard Coronado i Mireia Besora han reafirmat la necessitat "de modificar" el planejament urbanístic de la zona, potestat del plenari de l’Ajuntament de Cercs, amb la finalitat "d'evitar" definitivament que s'implanti una instal·lació "tan nociva per la comarca" i "buscar alternatives" per a la zona de l’antiga central.

Segons això, exigiran que se suspengui el pla de millora urbana a la tèrmica i en demanaran un informe a la secretaria perquè ningú escapi "les seves responsabilitats". També reclamaran al departament de Territori i Sostenibilitat que apliqui la moratòria per a noves incineradores que el Parlament va aprovar el mes de març. 


D'acord amb el parer dels representants d'Esquerra, "tant Territori i Sostenibilitat amb el conseller Damià Calvet i la directora general de qualitat ambiental i canvi climàtic, Mercè Rius; com l'alcaldia de Cercs amb Jesús Calderer, han jugat un paper que, en el millor dels casos, no ha ajudat, i en el pitjor dels casos ha promogut la incineradora de Cercs". 

Des d'ERC ho tenen clar: "El projecte s'atura perquè la seva tramitació era il·legal, s'estava tramitant una llicència directa en una zona on calia desenvolupar prèviament un Pla de Millora Urbana (PMU) amb exposició al públic, on el poble de Cercs i el Berguedà haguessin pogut opinar". Per tant, ha dit Isaac Lozano, ara cal estar atents que "aquest PMU no es tramiti amb la voluntat d'instal·lar la incineradora, i es reactivin tots els tràmits ja iniciats".


Els republicans han lamentat que per intentar aturar el projecte hagin calgut les mocions d’ERC, conjuntament amb les accions de la plataforma anti incineradora. Per denunciar "les irregularitats urbanístiques i de tramitació, s'ha interposat una denúncia al síndic de greuges, i s'han buscat complicitats amb tots els pobles del Berguedà i dels consells comarcals veïns", ha destacat Lozano. 

Eduard Coronado ha recalcat que hi ha 30 dels 31 pobles de la comarca, excepte Cercs, així com el Consell del Berguedà, el consell d'alcaldes, els ens comarcals dels territoris veïns, i la Diputació de Barcelona, que s'han mostrat en contra de la planta incineradora. "També al Parlament de Catalunya, es va aprovar una moratòria contra les noves incineradores fins que es faci l’aprovació de la llei de residus", ha dit. "Només hi ha una veu discordant i intentarem de la forma més amable que Jesús Calderer canviï d'idea", ha afegit Coronado.

Eduard Coronado ha exposat que des d'ERC Berguedà no entenen "perquè la roda de premsa prevista per aquest dijous al migdia amb Damià Calvet i el president comarcal Josep Lara no ha estat anunciada a cap alcalde del Berguedà ni a cap conseller comarcal amb anterioritat". 

Isaac Lozano ha recordat que recentment els va visitar el coordinador nacional d’Esquerra Republicana, el vicepresident Pere Aragonès, que es va reunir amb la plataforma, i va expressar el rebuig al projecte i la voluntat d'obrir debat al Govern català, "com clarament ha passat". 

Tots fem Cercs – AM, Esquerra Republicana Cercs i Esquerra Republicana Berguedà han assegurat que la incineradora de Cercs seria "nefasta" per tot el Berguedà, no només a nivell econòmic, ambiental o de salut, "sinó per l'atac directe que suposa a l’esforç col·lectiu de la població, del sector empresarial i del polític de fer d’aquesta comarca un bon lloc per viure i treballar, després del tancament de la tèrmica de Cercs". 

 

Participació