Calderer, sobre el projecte aturat d'incineradora: «Nosaltres no ens bellugarem, hem de veure què fa l'empresa»

L'alcalde de Cercs afirma que "som on sempre hem dit que érem: calia estudiar una proposta que generaria llocs de treball; però, qui havia de dir si la planta es podia fer o no, era el Govern"

07 d'agost del 2020
Signatura del conveni amb la UPC a la sala de plens de l'Ajuntament de Cercs (arxiu).
Signatura del conveni amb la UPC a la sala de plens de l'Ajuntament de Cercs (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El departament de Territori i Sostenibilitat ha tombat el projecte de construcció d'una planta incineradora de residus industrials per produir energia i que s'havia d'ubicar a l'antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà. Les reaccions durant aquest dijous no s'han fet esperar. L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha explicat a NacióBerguedà que el posicionament de l'equip de govern del poble és el mateix que al principi. "Som on sempre hem dit que érem: calia estudiar una proposta que generaria llocs de treball però, qui havia de dir si el projecte d'incineradora es podia fer o no, era el departament de Territori i Sostenibilitat", ha expressat.

"Ells s'han posicionat dient que hi ha incompatibilitat urbanística i que aturen el procés de tramitació. Nosaltres no ens bellugarem, no farem modificacions, hem de veure quin posicionament agafa ara l'empresa", ha aclarit l'alcalde. 

Jesús Calderer ha explicat que l'empresa estava treballant per presentar un pla de millora urbana. Si finalment tirés endavant aquest document, "l'Ajuntament l'ha de tramitar, l'ha de rebre i enviar-lo a la Generalitat. No podem fer res més. Si no ho féssim així, estaríem prevaricant", ha assegurat Calderer.

L'alcalde ha fet èmfasi sobre que el criteri del govern de Cercs no ha canviat. "Buscarem oportunitats econòmiques pel municipi", ha afirmat.

Calderer s'ha mostrat convençut que fins ara l'actuació de l'Ajuntament de Cercs ha estat correcta. "Tinc entès que ho ha confirmat el conseller Calvet en la roda de premsa, nosaltres hem fet el que ens tocava fer com a ajuntament", ha recalcat l'alcalde. 

Pel que fa al reclam de la plataforma anti incineradora perquè dimiteixi, Calderer ha refermat que "si creuen que hem fet res malament, que denuncïin: nosaltres teníem l'obligació de fer el certificat i tramitar-ho, després l'han estudiat des d'urbanisme i han informat que complia amb el POUM però que, abans, li caldria el Pla Especial de Millora Urbana (PEMU)". 

Jesús Calderer ha dit també que estan oberts a obrir debat sobre el futur de l'antiga tèrmica de Cercs "sempre que sigui dins d'unes regles del joc". Ha recordat que "hi ha un propietari que haurà de decidir que vol fer amb aquestes instal·lacions dins de la legalitat". De moment, s'ha mostrat prudent perquè "tal com ho ha presentat el conseller, si l'empresa presenta el PEMU, haurem d'estudiar-ho. Haurem de tornar a demanar a la Generalitat que es posicioni". 

L'Ajuntament de Cercs va signar fa poques setmanes un conveni amb la UPC perquè estudiés la viabilitat de la planta incineradora, però ara la proposta queda aturada 'sine die' i, per tant, aquest informe no és necessari. El projecte de la incineradora de residus prové de l’empresa manresana EmSpain Waste&Treatment i es va fer públic l'octubre de l'any 2019.