La plataforma anti incineradora avisa que la lluita contra el projecte encara no s'atura

El col·lectiu reclama la dimissió de l'alcalde després de la decisió de la Generalitat i afirma que cal bloquejar el pla de millora urbana que pugui redactar l'empresa fins que no hi hagi una consulta

06 d'agost del 2020
Actualitzat el 07 d'agost a les 10:39h
La portaveu de la plataforma anti incineradora, Martina Marcet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
La portaveu de la plataforma anti incineradora, Martina Marcet, en la roda de premsa d'aquesta tarda. | Pilar Màrquez Ambròs
La Plataforma Anti incineradora de Cercs (PAIC) ha demanat la dimissió de l'alcalde, Jesús Calderer, un cop que el Govern català ha anunciat que frenava 'sine die' el projecte a l'antiga tèrmica "per incompatibilitat urbanística". La portaveu de la plataforma, Martina Marcet, ha advertit, aquest dijous, en roda de premsa, que "la lluita no s'acaba" amb la notícia d'avui. 

Els opositors al projecte creuen que Jesús Calderer ha de plegar "per dignitat" després de permetre que "un projecte com la incineradora tirés endavant amb aquesta impunitat, tenint les eines per parar-lo, i sabent que l'oposició a aquest era generalitzada". Segons Martina Marcet, a més, "ara cal anul·lar les llicències d'enderroc de l'antiga central atorgades pel projecte" i impedir que el consistori accepti a tramitació el Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) de la zona que redacti l'empresa promotora de la incineradora per intentar resoldre "la incompatibilitat urbanística" que argumenta que hi ha la Generalitat.

Una vintena de persones han acompanyat Marcet aquesta tarda en la compareixença als mitjans davant el consistori. "Ara mateix el que hem d'aconseguir és parar tots els plans de millora urbana de la zona de la central tèrmica, i que no es torni a endegar si no és amb un procés de participació popular que en reguli els usos", ha expressat la portaveu del col·lectiu. "El nostre temor és que l'Ajuntament de Cercs continuï fent deixadesa de les seves responsabilitats", ha explicat Marcet. "El govern de Cercs té perfectament la capacitat de bloquejar la tramitació d'aquest pla de millora urbana que pot presentar ara l'empresa, encara que diguin el contrari", ha afegit. 

"Continuarem reivindicant que es faci una consulta sobre aquesta qüestió, i oposant-nos al projecte des de totes les vies legals", ha clarificat Martina Marcet. 

La plataforma exigeix al govern català i al Parlament de Catalunya que faci efectiva la moció per una moratòria sobre incineradores de residus al territori, i reclama que "tramitacions d'aquestes característiques requereixin votacions populars". 

Una victòria que no s'hauria aconseguit "sense la mobilització i pressió popular"

Martina Marcet ha recalcat que "l'aturada d'aquest projecte, malgrat no ens ho facin explícit, també té a veure amb les accions legals que hem pres des de la Plataforma, amb escassos recursos, i molta dedicació". Els opositors al projecte han reclamat, a més a més, "el desmantellament total" de la central tèrmica. Segons Marcet, "cal veure com es reparen "els danys ambientals i paisatgístics causats per l'antiga central i que, a hores d'ara, encara no han estat reparats". 

Marcet ha destacat que "ens alegrem enormement que des de les instàncies polítiques finalment es faci cas al clamor popular i s'aturi la tramitació de la incineradora de residus industrials" i ha fet èmfasi que "sense la mobilització i pressió popular realitzada des del primer dia per la plataforma, tant al carrer com a les institucions, aturar aquest projecte no hauria estat possible".

La darrera acció tramitada per la PAIC va ser "un recurs d'alçada" sobre la valoració de compatibilitat urbanística. "Amb aquesta tramitació, la Generalitat havia d'arxivar la tramitació de l'autorització per manca d'idoneïtat i suficiència de l'informe urbanístic municipal", ha subratllat Marcet. En aquest sentit, després que avui s'anunciés que la Generalitat tombava el projecte, tant des de la Plataforma com des de l'oposició municipal, han recordat que ja havien avisat que "el Pla Millora Urbana (PMU) era deficient" i que l'Ajuntament de Cercs "tenia la potestat de parar el projecte des d'un principi". 

"Sols el poble salva el poble, i aquesta barbaritat l'hem aturat a base des de la base i amb mobilització popular", ha expressat Marcet. 

La plataforma ha aprofitat per reclamar que cal separar quan més aviat millor l'àrea de Medi Ambient de l'actual departament de Territori i Sostenibilitat. "No pot ser que Medi Ambient estigui absorbit dins d'un departament com aquest, que és el promotor de totes les grans infraestructures del país i les més agressives contra el territori. Cal que hi hagi un departament de Medi Ambient que fiscalitzi de manera adequada aquestes iniciatives", ha recalcat Marcet.

Des de la plataforma, s'ha considerat que la proximitat d'unes eleccions "té a veure" amb l'anunci del conseller Damià Calvet d'aquest migdia. "En bona mesura, perquè el conseller Calvet s'està postulant com a presidenciable i, evidentment, totes les qüestions que generen polèmica al territori són molt incòmodes en un procés d'aquest tipus", ha dit Martina Marcet.

Per acabar, els opositors a la incineradora han agraït els suports rebuts des que van començar la lluita l'octubre de 2019. Entre altres, han recordat la família de Xavi Batriu, l'escalador berguedà que va morir en caure des d'un pont de la C-16 i que la tarda abans de l'accident havia participat en una acció contra el projecte.