La Generalitat tomba el projecte d'incineradora a Cercs

El conseller Damià Calvet ha anunciat la decisió acompanyat del president comarcal en una compareixença virtual

06 d'agost del 2020
Actualitzat a les 16:08h
L'antiga tèrmica de Cercs, present al paisatge de l'alt Berguedà.
L'antiga tèrmica de Cercs, present al paisatge de l'alt Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
La comissió d'urbanisme de la Catalunya Central ha tombat el projecte d'incineradora de residus a l'antiga tèrmica de Cercs per la "incompatibilitat" urbanistica als terrenys. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat atura la tramitació. Calvet ha comparegut en una roda de premsa virtual al costat del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. 

La iniciativa havia despertat una gran oposició al territori, i la majoria d'ajuntaments de la comarca s'havia manifestat en contra. Lara ha expressat la seva satisfacció perquè ha dit que el projecte no encaixava amb l'actual "estratègia" de la comarca. 

Calvet ha justificat la negativa de la Generalitat a tramitar el projecte perquè els terrenys no estan ordenats urbanísticament i "no són susceptibles de llicència urbanística directa", segons ha afirmat. Es tracta d'una resolució que ha pres la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central aquest mateix dijous. Segons el conseller Calvet, "caldria un pla de millora urbana que concretés les condicions de parcel·lació d'edificació i d'ús, d'acord amb les determinacions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)". La decisió encara pot ser recorreguda. 

El conseller ha explicat que ha comunicat la decisió a l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer. Alhora Damià Calvet ha estès la mà al territori "per treballar intensament per trobar una activitat econòmica verda que generi ocupació". 

El president comarcal Josep Lara s'ha mostrat enormement satisfet per la decisió del Govern Català. Ha incidit en el fet que "30 dels 31 municipis de la comarca han aprovat aquesta moció contrària a la incineradora" i ha recordat que el Consell d'Alcaldes s'hi va posicionar en contra. Tant Josep Lara com Damià Calvet han valorat que l'actuació de donar tràmit a una llicència per part l'Ajuntament de Cercs va ser correcta, d'acord amb el que correspon a les seves funcions. 

Seguirà ampliació