Saldes vol obrir una planta de producció elèctrica solar per l'autoconsum

La intenció és apostar per un sistema cooperatiu on l'ajuntament posi els terrenys i els veïns i veïnes se'n puguin fer socis per generar electricitat amb plaques fotovoltaiques

19 d'agost del 2020
Municipi de Saldes, a l'alt Berguedà (arxiu).
Municipi de Saldes, a l'alt Berguedà (arxiu). | ACN
Saldes vol obrir una planta de producció elèctrica solar d'uns 600 o 700 quilowatts que permetria ser autosuficients als veïns i veïnes del poble sense fer malbé l'estètica de teulades i terrats. 

El projecte se situaria on hi ha el centre de valorització de la fusta de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB), a prop d'una vella mina de Carbons Pedraforca. "Ocupem una part de l'espai amb una petita serradora per fer treballs de fusta especials i a la resta ens queda aquest espai amb molt bona insolació que ens permetria instal·lar plaques fotovoltaiques amb 600 o 700 quilowatts de potència", ha afirmat a NacióBerguedà l'alcalde, Moisès Masanas. La intenció seria incrementar la potència per arribar a aconseguir l'autoconsum de totes les cases del poble. 

"Ho hem estat estudiant i és perfectament viable, tenim ofertes d'algunes empreses però encara no ho hem tirat endavant, perquè el que pretenem és apostar per un sistema cooperatiu on l'ajuntament posi els terrenys i les persones del terme municipal de Saldes que hi estiguin interessades se'n puguin fer sòcies", ha dit l'alcalde. Els socis de la cooperativa es podrien produir el propi corrent elèctric amb plaques fotovoltaiques connectades a la xarxa. És a dir, totes les persones del municipi que tinguin contracte elèctric i que hi estiguessin interessades, "podrien disposar d'un espai amb els seus metres quadrats de plaques fotovoltaiques per generar electricitat per l'autoconsum", ha descrit Masanas. 

Però quina potència màxima es podria contractar? "D'entrada nosaltres pensem que com a mínim la que cadascú tingui contractada a casa seva", ha aclarit Masanas. La intenció és que la proposta fos un projecte de poble i que cadascú pogués generar l'electricitat que gasta.

"Hi estem treballant i pinta bé", ha comentat Moisès Masanas. De moment, s'està fent un pla especial per fer un canvi d'ús al terreny, el primer dels tràmits que seria necessari per tirar-ho endavant. Després, caldria fer un estudi d'impacte ambiental. 

"Pensem que hi podria haver una empresa que fes la inversió i després se li fes el retorn. Però el que ens agradaria de debò és conformar una cooperativa. Així, tothom se sentiria molt seu el projecte i cadascú pagaria la seva part de plaques i es faria la seva energia", ha apuntat Masanas. El cost d'inversió s'estima entre els 750.000 i el milió d'euros (1.000 euros per quilowatt instal·lat), però podria variar a la baixa, perquè "quan es va fer el primer estudi del projecte, fa tres anys, els preus de les plaques solars eren molt més elevats", ha matisat el batlle. 

També depèn de l'import que cobri Endesa per la connexió a la xarxa i de si es permetrà, o no, fer una subestació.

El projecte resoldria un dels objectius del municipi: trobar nous usos als antics espais miners que el poble, de tan sols 270 habitants, no ha tingut prou pressupost per reconvertir en equipaments i que s'han anat degradant amb el pas dels anys. 

L'aposta de Saldes per la sostenibilitat s'ha deixat notar en els últims temps amb la instal·lació d'un enllumenat públic amb sistema LED, una caldera de biomassa o el contracte amb una empresa de subministrament d'energia verda pel consum municipal.