Avià es converteix en una sala d'exposicions a l'aire lliure amb un homenatge a la seva gent gran

Un centenar de persones han assistit a la inauguració del projecte Grans de l'artista visual d'origen francès Séverine Sajous, comissariat pel Konvent i amb el suport de l'Ajuntament d'Avià

03 d'agost del 2020
Actualitzat el 05 d'agost a les 11:22h
Inauguració de l'exposició Grans d'Avià, dissabte.
Inauguració de l'exposició Grans d'Avià, dissabte. | Cedida
Avià ha estrenat aquest cap de setmana l'exposició Grans, un homenatge a la gent de més edat del poble. 
 
Grans és un projecte que neix d'un taller de fotografia participativa realitzat durant el mes de juliol conjuntament amb veïns i veïnes de la població i que converteix el poble d'Avià en una gran sala d'art a l'aire lliure. L'exposició, creada per l'artista visual d'origen francès Séverine Sajous, ha estat comissariada per Rosa Cerarols del Konvent i compta amb el suport i complicitat de l’Ajuntament d’Avià. Els resultats s'exposen en gran format als carrers i places d'Avià des d'aquest dissabte.

La Caterina Pujol es va casar a Avià l'any 1958. Un retratista va immortalitzar els nuvis, acompanyats dels seus familiars, a la porta de l'església. Quatre dècades després, Pujol s'ha tornat a fotografiar al mateix lloc, però ho ha fet sola, ja que el seu marit, Josep Gabarró, va morir l'any passat. De la foto actual i l'antiga se n'ha fet un muntatge fotogràfic que ara s'exposa en una gran lona penjada a la façana de l'església. Es tracta d'una de les 13 lones de gran format, que contenen 26 fotografies del passat i del present d'Avià, i que omplen de records murs i façanes. 

Hi apareixen Josep Burniol Creu, Ramon Burniol Creu, Ramon Burniol Pagerols, Jesús Burniol Pagerols, Josep Bascompte Tarres, Joan Lluís Sabata, Caterina Pujol, Pol Gimeno, Lluís Mas Pagerols, David Coma Salvans, Maria Teresa Calderer, Ludi Arguelles, Ramon Solà, Montserrat Pagerols, Antoni Tarres, Natàlia Canudas, Joan Canudas, Anna Canudas, entre altres que, malgrat no sortir a les imatges que s'exposaran, van proporcionar molta informació de les localitzacions. 

Un dels homenatjats en la inauguració ha estat Joan Gabarró, un antic retratista del poble d'Avià. Un bon gruix de fotografies van recuperar-se gràcies a ell, ja que durant anys moltes famílies del poble es van posar davant la seva càmera i té un extens arxiu. 
 

Un dels muntatges fotogràfics que es poden veure pels carrers del poble. Foto: Cedida


El projecte té un cost total d'uns 7.000 euros, un 70% el paga la Diputació de Barcelona i el 30% restant l'assumeix l'Ajuntament d'Avià. Grans dona continuïtat als diferents festivals d'art urbà que des de fa cinc anys se celebren a Avià amb la participació del Konvent. 

Recuperant de l'oblit tot un seguit fotografies analògiques s'han anat recopilant fotografies quotidianes significatives que tothom reconeix i on s'hi reconeix - l'escola, comunions i casaments, caramelles, el futbol, les festes tradicionals i alguns espais que s'han anat transformant profundament al llarg dels anys -; i s'hi han afegit instantànies actuals dels seus protagonistes. 

Un centenar de persones han assistit a la inauguració de l'exposició pels carrers d'Avià aquest dissabte. 

Ramon Burniol és un dels veïns d'Avià que ha participat al projecte. Hi apareix en tres fotografies, en una d'elles té 3 anys i se situa damunt d'un ruquet. Actualment, ja ha complert els 70 anys. "És entranyable i em fa pensar en els esmorzars de truita d'alls tendres que fèiem a casa per caramelles", afirma. 

Séverine Sajous és una fotògrafa i artista visual francesa resident a Barcelona que treballa a partir de metodologies participatives i amb projectes internacionals d'impacte social. Fundadora del projecte de fotografia participativa Jungleye l'any 2015, treballa sobre relats d’història de vides en trànsit i sovint retrata persones refugiades i en processos migratoris. 
 

L'exposició Grans es pot veure en murs i façanes dels carrers i places d'Avià. Foto: Cedida

 

Un centenar de persones han assistit a la inauguració de Grans. Foto: Cedida

 

Inauguració de l'exposició Grans d'Avià, dissabte a la tarda. Foto: Cedida

Arxivat a