El Govern ignora el TSJC i torna a tancar els bars i restaurants a mitjanit

El tancament total de discoteques es manté i la patronal demana "flexibilitzar" les restriccions

NacióDigital
31 de juliol del 2020
Barri de Collblanc, a l'Hospitalet de Llobregat
Barri de Collblanc, a l'Hospitalet de Llobregat | Ricard Novella
La Generalitat ignora la decisió del Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) i torna a ordenar el tancament els bars i restaurants a partir de la mitjanit a les ciutats catalanes afectades per brots de coronavirus.

Poques hores després que l'alt tribunal hagi desestimat la norma dictada pel Govern  -permetent que els locals de restauració i recreatius poguessin continuar oberts passades les 12 de la nit- la Generalitat ha publicat una nova ordre aplicant el toc de queda al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i que entra en vigor diumenge a les nou del matí i per un termini de 15 dies.

La suspensió del tribunal afectava a la part de la mesura que limitava l'horari de bars i restaurants a Barcelona i els municipis de l'àrea metropolitana, a més de Figueres i Vilafant a l'Alt Empordà i més de 40 municipis de Lleida. Ara la mesura del Govern afecta també a Castelldefels i Gavà, després dels brots de coronavirus detectats a la zona i la sol·licitud del Procicat perquè les restriccions s'apliquessin als dos municipis.

Després d'escoltar els arguments de la Generalitat, el tribunal havia conclòs aquest matí que no hi havia motiu concret per limitar els horaris dels establiments de restauració en relació al risc de transmissió de la Covid-19. És per això que el TSJC havia demanat a la Generalitat que fes un pla sectorial del Procicat per poder reobrir i que es plantegés mesures econòmiques de compensació al sector. Però la reacció del Govern ha estat tornar a decretar la clausura dels locals a partir de mitjanit.

La resolució de la Generalitat manté la prohibició de reunions de més de 10 persones en espais públics i privats, la limitació d'aforament a bars i restaurants i la recomanació de no sortir de casa si no és necessari. Els casos en què s'anul·la la recomanació d'autoconfinament són els desplaçaments per anar a treballar, a centres de salut, a cuidar infants, gent gran, discapacitats o persones dependents. També per anar a comprar productes bàsics, anar a comerços amb cita prèvia, anar a entitats financeres o fer esport, activitats culturals i d'oci amb el nucli de convivència habitual.

Pel que fa a casaments, oficis religiosos i cerimònies fúnebres, l'aforament es limita a un 33%, mentre que gimnasos, teatres i piscines poden obrir si es respecta una limitació del 50%.

Discoteques clausurades

A les discoteques res canvia, ja que el tribunal s'ha pronunciat favorable a que es mantingui el tancament dels locals d'oci nocturn dictat pel Govern. En aquest cas, el TSJC sí que hi veu motius perquè es puguin propagar els contagis. La decisió ha provocat les queixes de la patronal d'oci nocturn Fecasarm. "Amb aquesta decisió s'acaben les esperances del sector de les discoteques de poder sobreviure i de llarg serà el sector amb un índex més alt de destrucció de llocs de treball", diuen.

La patronal assegura que el tancament provocarà que només un 30% de les discoteques catalanes puguin sobreviure a la crisi econòmica i puguin arribar vives a final d'any. "Fem una crida a l'administració i en especial al Procicat perquè aprovi quan abans el pla sectorial i d'aquesta manera es pugui flexibilitzar aquesta mesura restrictiva absoluta, complint les mesures sanitàries que s'imposin", demana el president de l'entitat, David López.