Berga i Cercs prohibeixen l'accés motoritzat a Pedret els caps de setmana per evitar aglomeracions

A partir del dissabte, 1 d'agost, el control de vehicles estarà regulat pels Mossos d'Esquadra amb la col·laboració del cos d’Agents Rurals, Protecció Civil i les ADFs

31 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:43h
Aglomeracions a l'entorn de Pedret.
Aglomeracions a l'entorn de Pedret. | @DRAGUL1982 / Twitter
Els ajuntaments de Berga i Cercs han acordat tancar l'accés motoritzat a Pedret durant els caps de setmana de la temporada d'estiu, segons han informat aquest divendres. L'objectiu principal d'aquesta mesura, que ha estat consensuada per ambdues poblacions conjuntament amb els cossos de seguretat, és evitar l'afluència massiva de visitants i, per tant, reduir el risc de propagació del coronavirus. 

En les darreres setmanes s'ha percebut un augment del nombre de persones que accedeixen amb vehicle a l'entorn de Pedret per banyar-se o passejar per la Via Verda. Tot això provoca greus problemes de circulació que impedeixen l'arribada dels serveis d'emergència en cas que fos necessari, l'augment de l’abandonament de residus i la degradació dels valors naturals de l'espai. Per tant, regulant-hi l'accés, és pretén reduir les aglomeracions de persones i evitar afectacions en la mobilitat de la zona. 

El regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, ha explicat a NacióBerguedà que, a finals del mes de juny, des dels consistoris de Berga i Cercs, es van començar a estudiar a mesures per reduir el trànsit motoritzat i moderar la freqüentació en un espai que moltes persones utilitzen com a zona de lleure a l'estiu, sigui per passejar, banyar-se o fer la via verda en bicicleta des de Cal Rosal.

"És un espai que resulta molt amable, que convida a anar-hi. Perquè continuï sent d'aquesta manera, necessitem preservar-ne els valors naturals i evitar-ne la degradació", ha dit Escútia. "L'accés motoritzat a un lloc natural sovint acostuma a estar relacionat amb l'augment de l'abandonament de deixalles. Regulant-ho, volem rebaixar la pressió sobre l'entorn", ha afegit. 

L'increment de persones a Pedret podria estar propiciat per les persones que han decidit fer vacances de proximitat a causa de la Covid-19 i per la prohibició de l’accés i el bany a la riera de Merlès des del passat mes de juny

El tancament dels accessos en cotxe a Pedret s'aplicarà els caps de setmana d'estiu, de dissabte al matí a diumenge al vespre. En concret, es prohibirà l'accés a tot tipus de vehicles a motor, a excepció del veïnat i els serveis de la zona. També es permetrà el pas als taxis i les visites guiades programades a Sant Quirze de Pedret.

A partir del dissabte, 1 d'agost, el control de vehicles estarà regulat pels Mossos d'Esquadra amb la col·laboració del cos d’Agents Rurals, Protecció Civil i les ADFs.

L'entitat ecologista Grup de Defensa de la Natura del Berguedà i diverses persones a títol individual han denunciat a les xarxes socials les últimes setmanes les aglomeracions i l'acumulació de brossa a l'entorn de Pedret
 
Arxivat a