La població musulmana del Berguedà incrementa les mesures de seguretat per celebrar la Festa del Xai

Aquest any es preveu distribuir uns 200 xais, el doble que l’any anterior, ja que moltes famílies han renunciat a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la Covid-19

30 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:00h
Festa del Xai al Berguedà.
Festa del Xai al Berguedà. | Aj. Berga
Els veïns i veïnes de la comunitat musulmana del Berguedà celebraran aquest divendres, 31 de juliol, la Festa del Xai (Aid Al-Adha). Es tracta d'una de les festes més destacades del calendari religiós musulmà. La festa començarà a trenc d'alba amb una pregària familiar o comunitària a la mesquita dels diferents municipis berguedans i, es durà a terme el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat. Finalment, es farà la celebració als domicilis particulars per a què familiars i amics puguin compartir aquesta jornada festiva.

La Festa del Xai d'aquest 2020 atípic incrementarà la seguretat per garantir les mesures preventives d’higiene i distanciament interpersonal. Aquest any es preveu distribuir uns 200 xais, el doble que l’any anterior, ja que moltes famílies han renunciat a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la Covid-19, segons fonts de l'organització. En concret, a Berga, s'establiran dos punts diferenciats per portar a terme el repartiment de xais, que es farà de forma esglaonada a la zona del Polígon Industrial. Es proporcionarà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i es limitarà el nombre de persones per família per a la recollida del xai.

La logística de la festa està coordinada per l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà amb col·laboració de l’àrea de Festes i Societat Inclusiva de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat i protecció civil. 

La festivitat recorda el passatge de l’Alcorà en què el profeta Ibrahim vol sacrificar el seu fill Ismaïl com a acte d'obediència i lleialtat a Al·là, que en l’últim moment l'atura per ordenar-li que en comptes de matar el noi, li ofereixi un xai.

Afers Religiosos envia una carta als ajuntaments amb recomanacions

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General d’Afers Religiosos, ha enviat una carta als ajuntaments on recomana no cedir espais per fer la pregària multitudinària musulmana del primer dia de la Festa del Sacrifici, a causa de la covid-19. La Festa del Sacrifici, l”Eid Al-Adha’, comença aquest any el 31 de juliol, divendres vinent, i se celebrarà durant tres dies. Afers Religiosos ha parlat prèviament amb entitats i representants de les diferents federacions islàmiques, que comparteixen la preocupació del context actual. L’any passat es calcula que es van sacrificar més de 50.000 xais per a mig milió de musulmans a tot Catalunya.

La carta també recorda tres normes dels protocols per a la festa: només els carnissers podran entrar als escorxadors a buscar els xais, amb cita prèvia; els escorxadors no han de lliurar xais a particulars; i està prohibida la concentració de persones als voltants dels escorxadors. La festa se celebra matant un xai segons el ritus islàmic. La carn es comparteix un terç en família, un terç amb gent necessitada i un terç amb amics o veïns, encara que no siguin musulmans.

A causa del coronavirus, es recomana demanar cita prèvia a la carnisseria per evitar concentracions. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat a disposició dels escorxadors recomanacions i protocols d’actuació. Així, només els carnissers podran entrar als escorxadors, sempre amb cita prèvia. Els particulars només podran adquirir la carn a les carnisseries.