La Pobla crea una app amb un joc de pistes interactiu que anima els visitants a recórrer el nucli antic

Per participar al joc de tipus 'town escape' cal adquirir un codi que es pot comprar a l'oficina de turisme per un preu de 5 euros per família o grup

29 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:48h
Presentació del joc interactiu 'El tresor de Gaudí' a la Pobla de Lillet.
Presentació del joc interactiu 'El tresor de Gaudí' a la Pobla de Lillet. | Pilar Màrquez Ambròs
La Pobla de Lillet ha creat una nova app mòbil que inclou la proposta El tresor de Gaudí, un joc interactiu que anima als visitants a superar una sèrie de proves tot passejant pel poble i que vol atreure al nucli antic els turistes que habitualment ja visiten els Jardins Artigas i el Tren del Ciment. 

Els jugadors se situaran a l’època de Gaudí, quan l'arquitecte estava passant uns dies al poble, per ajudar-lo a recuperar allò que li han robat i poder seguir dissenyant els Jardins Artigas i el Xalet del Catllaràs. Hauran de superar 9 proves d'interacció amb l'entorn, que els permetran aconseguir recompenses, també en forma de píndoles informatives. L'objectiu és que els qui s'animin a participar-hi passin una estona molt divertida pels carrers del nucli urbà de la Pobla de Lillet i descobrexin una gran part de la seva història. 

L'alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla, el regidor de Turisme, Xavier Serra, i membres de l'empresa Gowwing, que han dissenyat el joc, Joan Colomer i Laura Artigas, han presentat aquesta tarda el nou recurs turístic al Saló la Flor. Entre el públic de l'acte, hi havia el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i conseller de Turisme, Lluís Vall, i diversos membres del consistori poblatà. 

L'alcalde Enric Pla ha explicat que "amb El tresor de Gaudí s'ha volgut adaptar la moda del escape room al concepte escape town, i traslladar-ho al municipi. Aprofitar la tirada d'aquests jocs interactius perquè els visitants puguin conèixer la Pobla de Lillet gràcies a la proposta". El joc fomenta que els visitants passegin pels racons del municipi i en coneguin l'entorn.

El regidor de Turisme Xavier Serra ha destacat que "Gaudí va deixar una petjada importantíssima a la Pobla, som l'únic poble a banda de Barcelona que té dues construccions seves: els Jardins Artigas i el Xalet del Catllaràs". Per això, el cèlebre arquitecte modernista català és protagonista del joc. 
 

La Pobla ha creat una nova app mòbil que inclou un joc interactiu perquè els visitants recorrin el poble. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'any 2019 van visitar els Jardins Artigas un total de 39.000 persones. "Són unes xifres impressionants, i hem tirat endavant el projecte amb l'afany que tota aquesta gent entri i es quedi al nostre municipi", ha dit Serra. "Volem que hi passegin i ens coneguin més enllà d'aquest patrimoni de Gaudí, perquè tenim un nucli antic i un monestir de Santa Maria de Lillet que són espectaculars", ha exposat el regidor. 

L'app inclou una versió gratuïta amb informació de servei del poble i els seus voltants, i a més ofereix la possibilitat de jugar a aquest joc de pistes tipus escape town. Per participar al joc cal adquirir un codi que es pot comprar a l'oficina de turisme per un preu de 5 euros per grup. A l'oficina turística també s'entregarà un mapa que donarà eines per jugar el joc i informació de la Pobla de Lillet.

L'Ajuntament de la Pobla de Lillet no descarta que properament es pugui aconseguir aquest codi i el corresponent mapa als comerços i establiments del municipis. Es fa pagar un preu simbòlic "perquè si fos completament gratuït, en qualsevol moment pots deixar-ho estar, però adquirir un codi fa que t'obliguis a participar-hi fins el final", ha dit Serra.

"L'objectiu no és l'afany de lucre sinó que les famílies que hi participin s'animin a quedar-se unes hores a acabar el joc i gaudir del poble", ha afegit. 

"La gràcia també és que, un cop que et baixes l'aplicació al mòbil, rebràs notificacions sobre les novetats de festes i activitats que hi hagi en el futur a la Pobla de Lillet", ha recalcat Joan Colomer de l'empresa Gowwing. "És un format innovador perquè el 50% de la proposta la trobes dins del mòbil, però l'altre 50% transcorre pels carrers del poble, no pots jugar si no hi ets i necessites el mapa que t'entreguen a l'oficina de turisme per completar-lo", ha incidit.

Els participants recorren el poble ajudant a Gaudí a trobar allò que li han robat i alhora poden fer-ho en família perquè està pensat també per implicar-hi els nens i nenes. 

9 proves pels carrers del poble

Hi ha 10 minuts per resoldre cadascuna de les 9 proves, però el temps no corre mentres el grup es desplaça d’un punt a l’altre del recorregut o si es para per dinar o fer el vermut, per exemple. Quan hagin passat 5 minuts i no s'hagi resolt un enigma, es pot veure una pista. Si s'esgota el temps, es pot passar de prova, però això fa que no s'acumulin punts. El joc té una durada aproximada d’entre 1 hora i mitja i 2 hores.

"Està pensat per fer durant una tarda o per dedicar-hi una estona més llarga si es fa estada de cap de setmana al poble", ha estimat Colomer.  

Cada prova superada també recompensarà amb una píndola informativa sobre el poble, la seva història o gastronomia, així com altres punts d’interés per visitar. Els punts i el temps de cada prova, situaran els participants en un rànquing amb tots els jugadors. Una vegada superada l'aventura, es podrà compartir a les xarxes socials per tal d'explicar l'experiència, sense espòilers, a altres persones que puguin animar-se a provar-la. 
 

A punt de començar a jugar pels carrers de la Pobla de Lillet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El projecte, que ha comptat amb el suport del Tren del Ciment i la Diputació de Barcelona, ha tingut un pressupost d'uns 3.500 euros.L'alcalde Enric Pla ha subratllat que l'empresa Gowwing ha fet un esforç i ha donat moltes facilitats al consistori. "En cap moment s'han posat els diners per davant, si no que s'ha prioritzat que el projecte tirés endavant", ha elogiat. 

Els pròxims dies es presentarà l'aplicació als comerciants de la Pobla de Lillet, i es preveu que fins el 15 d'agost els veïns i veïnes del municipi puguin participar-hi amb un preu reduït.