El monestir de Santa Maria de Lillet s'obre a l'art per difondre i visibilitzar el seu patrimoni

La Diputació de Barcelona està redactant un pla director del conjunt arquitectònic que vetllarà per aturar-ne la degradació

27 de juliol del 2020
Actualitzat a les 14:34h
El regidor Roger Mateus, l'alcalde Enric Pla, el president de Civitas Toni Puig i l'artista Cesc Serrat, d'esquerra a dreta.
El regidor Roger Mateus, l'alcalde Enric Pla, el president de Civitas Toni Puig i l'artista Cesc Serrat, d'esquerra a dreta. | Pilar Màrquez Ambròs
El mil·lenari monestir de Santa Maria de Lillet s'obre a l'art amb música i una exposició de Cesc Serrat que ocupa l'església i a les dependències patrimonials. La mostra artística que dialoga amb el conjunt històric i patrimonial s'hi podrà veure a partir del 31 de juliol. Aquell dia també hi haurà el primer dels tres concerts que programa el festival de nova fornada Art d'ara.

L'Ajuntament de la Pobla de Lillet i Civitas Cultura impulsen la programació cultural estiuenca al monestir per donar valor a aquest patrimoni. El consistori està esperant actualment que la Diputació de Barcelona redacti un pla director del monestir per marcar actuacions que n'han d'aturar la degradació. Com tota activitat en un espai públic durant la pandèmia, durant el festival Art d'ara es limitarà l'aforament del monestir, a un màxim de 70 persones, i s'hauran de complir amb una sèrie de normes i requeriments de les autoritats sanitàries com l'ús obligatori de mascareta i gel hidroalcohòlic.

Un pla director per aturar la degradació dels espais

L'alcalde de la Pobla Enric Pla ha defensat que l'aposta pel monestir de Santa Maria de Lillet com a espai contenidor de cultura ha de servir "per visibilitzar" el valor del romànic del Berguedà "que és un gran oblidat". Pla ha explicat que la Diputació de Barcelona està treballant en un pla director que ha de marcar quines actuacions són necessàries per aturar la degradació de l'espai. "Volem atraure la mirada cap al monestir i intentar trobar recursos, sigui de la Generalitat o de la Diputació de Barcelona, perquè no pot ser que deixem caure un monument com aquest", ha expressat. 

Enric Pla ha destacat que qui va posar el punt de mira sobre el monestir i va alertar de la seva degradació amb l'antic ajuntament va ser el Centre d'Estudis Lillet. "És una feina que hem entomat nosaltres però no podem oblidar la feina del Centre d'Estudis Lillet, perquè realment són ells qui van alertar de l'estat de degradació", ha dit.

Fa uns mesos es va restaurar la portalada gòtica del monestir. Però preocupa l'estat del claustre i la bastida que es va posar en el seu moment per permetre una visió aèria del monestir. El pla director marcarà diferents actuacions i hi haurà una valoració econòmica de cadascuna d'aquestes. "Serà un document molt important que esperem que ens obri la porta a aconseguir recursos per fer la reforma que és necessària", ha advertit l'alcalde. Pla ha dit que algunes parts de l'equipament es mantenen tancades al públic per seguretat. 
 

El claustre del monestir de Santa Maria de Lillet amb una de les obres de Cesc Serrat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una exposició i tres concerts

El regidor de Festes de la Pobla, Roger Mateus, ha exposat que "malgrat les dificultats de la pandèmia, hem volgut impulsar la cultura durant l'estiu". Habitualment, s'organitzaven les Passejades Musicals a l'entorn dels Jardins Artigas, però aquest any s'ha optat per portar la cultura al monestir de Santa Maria de Lillet. Hi haurà una exposició de Cesc Serrat i tres concerts de diferents estils: La Melanzana Ensemble, Saltors i Jises & The Funkytects. Totes les actuacions es faran a dos quarts de 8 del vespre.

El divendres 31 de juliol actuarà La Melanzana Ensemble, un grup de música barroca amb segell berguedà. En formen part joves professionals, innovadors, formats a diferents ciutats d'Europa: Roger Illa al clavicèmbal; Queralt Aymerich, soprano; Marta Atcher, violí; Adrià Trulls, viola i Arnau Rovira, cello. Es caracteritzen per tenir un estil propi, de caràcter viu. L'entrada costarà 10 euros.

El dijous 6 d'agost hi haurà un concert acústic a càrrec del duo Saltors. Són dos germans guitarristes que porten trenta anys tocant i més d'una dècada com a docents. Han editat importants discs, han participat en el disc de la Marató de TV3, han fet més de mil actuacions a llocs tan emblemàtics com el museu d'Art de Madrid, el Kursal de Donosti o el Palau de la Música de Barcelona. A la Pobla de Lillet, hi portaran un espectacle acústic amb peces originals i adaptacions d'Eric Clapton, els Beatles o els Eagles. L'entrada costarà 6 euros.

Jises & The Funkytects pujaran a escena el divendres 21 d'agost. Sumant llargues nits gaudint de bona música, projectes musicals paral·lels i passió per la música jazz i blues, el grup ho aglutina tot i ho sacseja a ritme de James Brown. Les seves cançons beuen del soul més clàssic dels anys 60, tempos més lents, ritmes sincopats, i també es nodreix d'elements més moderns, sintetitzadors diversos i estructures musicals gairebé electròniques. Si la climatologia ho permet aquest concert es farà a l'exterior. L'entrada costarà 6 euros.

La venda d'entrades anticipades als concerts es faran a l'Oficina de Turisme de la Pobla de Lillet i al telèfon 687998541. S'ofereix un abonament de 18 euros pels tres concerts; un de 13 euros per La Melanzana Ensemble i un dels altres dos concerts; o bé un de 10 euros pels concerts de Saltors i Jises & The Funkytects. 

L'objectiu de la programació cultural escollida és "donar impuls al monestir i obrir-lo al públic" oferint un ventall de ritmes i estils, "començant amb música més clàssica i acabant amb funky", ha afirmat Mateus. 
 

Una de les obres de Cesc Serrat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El president de Civitas Cultura, Toni Puig, ha subratllat que poder treballar en la programació cultural al monestir de Santa Maria de Lillet ha estat "el tercer somni que hem complert al Berguedà", després d'impulsar activitats culturals al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i a les petites esglésies romàniques de la comarca. "És un espai impressionant amb vistes al Pedraforca, després de fer-hi una primera visita em van quedar unes ganes tremendes de fer-hi coses", ha apuntat Puig. 

Puig ha destacat el valor de l'esposició de Cesc Serrat, inspirat després d'un viatge a la Biennal de Venècia. L'obra de Cesc Serrat, construïda durant la quarantena, presenta simetries asimètriques, opta per l'austeritat, i s'exposa al monestir de manera que en destaca la pròpia bellesa i l'estructura romànica. Toni Puig ha assegurat que els agradaria fer una exposició cada any, continuar-hi portant música i introduir-hi activitats de dansa i poesia en el futur de manera que cada estiu tingui "una petita programació cultural" i sigui visitable durant tot l'any. 

La consagració de la primera església preromànica en aquest indret va tenir lloc ara fa 1.187 anys.
 

Roda de premsa de presentació del festival d'estiu al monestir de Santa Maria de Lillet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Vista del claustre del monestir des de la bastida que va col·locar-se fa uns anys. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

L'alcalde Enric Pla mostrant una part del claustre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les obres de Cesc Serrat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs