Òmnium convoca els primers Premis d'Història de Catalunya

L'entitat sobiranista al Berguedà presenta l'actualització de l'exposició permanent d'història de Carles Planas

Redacció
23 d'abril del 2015
Actualitzat a les 11:45h
Auques dibuixades per explicar la història de Catalunya
Auques dibuixades per explicar la història de Catalunya | Aida Morales

Presentació dels premis al Pavelló de Suècia Foto: Aida Morales


Òmnium Cultural del Berguedà s'ha adelantat, aquest dimecres, a la Diada estricte de Sant Jordi i ha convocat un acte per fer coincidir dos esdeveniments importants vinculats, però, a la Diada; l'anunci de la primera edició dels Premis d'Història de Catalunya, i l'actualització de l'exposició permanent d'història de Catalunya de l'escultor Carles Planas i l'arquitecte Ramon Masferrer. 

Davant d'una cinquantena de persones, Montserrat Soler ha explicat els requisits d'aquest premi que s'encetarà entre els alumnes de cicle superior d'ensenyament primari i primer cicle d'ESO de cara a l'any que ve. Segons ha precisat, els treballs que hi optin hauran de ser en grup, amb un màxim de cinc components i versar sobre aspectes socials, polítics, artístics o biogràfics de la història de Catalunya. A més, cada treball constarà d'una producció audiovisual enregistrada en un arxiu digital i d'una memòria escrita. Pel que fa als premis, en cadascuna de les dues categories es podrà guanyar un ordinador portàtil (tercer premi), una tablet (segon premi) o un iPad (primer premi). 

“Creiem que és important difondre la història de Catalunya, i més, en el moment històric, social i cultural en què vivim”, ha declarat Soler, després d'animar tots els centres a participar-hi i a incloure-ho dins del seu programa lectiu. 

 

Els rapsodes Antoni Vila i Antònia Molera Foto: Aida Morales

Acte seguit, els dos rapsodes Antoni Vila i Antònia Molera han llegit quartets del transcurs històric de Catalunya fins a l'actualitat, amb imatges de l'auca, en què s'han destacat alguns moments crucials pel país. Entre aquests, el 1213, quan es va perdre la Batalla de Moret i va començar l'expansió catalana cap al sud; el 1410 quan Martí l'Humà va quedar sense descendència i es va signar el Compromís de Casp; el 1640 quan es va proclamar la primera República Catalana; el 1714, amb el setge de Barcelona; el 1900, amb els inicis de la Renaixença catalana i, finalment, el 2015, com un moment històric destacat en què Catalunya ha de decidir el seu futur.

A continuació, una actuació musical i un homenatge pòstum a Carles Planas han tancat l'acte. Pel que fa a l'exposició permanent, s'han inclòs dos panells nous per donar-hi seguiment. “La història de Catalunya ha continuat i continuarà”, ha declarat el president de l'entitat, Jaume Farguell. En aquest sentit, ha afirmat, Òmnium es veia amb “l'obligació moral” de seguir-la dibuixant. 
 

Montserrat Soler i Jaume Farguell Foto: Aida Morales