El ple de l’Ajuntament de Cercs rebutja una moció contra la incineradora amb el vot de qualitat de l'alcalde

Mig centenar de persones de la Plataforma Antiincineradora s'han concentrat a l'hora d'inici del ple davant el consistori per protestar per la pretensió d'instal·lar el projecte a l'antiga tèrmica

24 de juliol del 2020
Actualitzat a les 23:49h
Mig centenar de persones de la platafoma s'han reunit a l'hora d'inici del ple davant l'Ajuntament per protestar contra el projecte.
Mig centenar de persones de la platafoma s'han reunit a l'hora d'inici del ple davant l'Ajuntament per protestar contra el projecte. | Pilar Màrquez Ambròs

El ple de l'Ajuntament de Cercs ha tombat la moció contra la instal·lació de la incineradora que havia presentat el grup Tots Fem Cercs - ERC. Ha estat gràcies al vot de qualitat de l'alcalde perquè un dels cinc regidors de l'executiu, que té majoria absoluta, s'ha absentat. L'impacte ambiental del projecte ha centrat bona part de les exposicions.

Els quatre regidors de l'equip de govern presents a la sessió han rebutjat la moció. En canvi, aquesta ha rebut el suport dels tres regidors d'ERC i German Sánchez del PIBER, que s'han mostrat contraris a la incineradora. 

Es dona la circumstància que és la mateixa moció que han aprovat la resta de consistoris de la comarca i que també va obtenir el suport a altres ens, com el Consell Comarcal del Berguedà.

El text reclamava al consistori que manifestés el rebuig a la incineradora de residus industrials que es vol situar a l'antiga central tèrmica de Cercs. 

També proposava demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat el compliment de la moratòria sobre la incineració de residus aprovada al Parlament, i traslladar els acords a la Generalitat i el Consell Comarcal del Berguedà. 

Mig centenar de persones de la Plataforma Antiincineradora s'han reunit a l'hora d'inici del ple davant l'Ajuntament per protestar contra la instal·lació del projecte, malgrat que l'edifici consistorial era buit perquè la sessió s'ha realitzat per via telemàtica.
 

El ple, de caràcter extraordinari, s'ha celebrat de forma virtual a partir de les 7 de la tarda.
 

Ple telemàtic de Cercs. Foto: P. M. A.


El regidor Jordi Riera d'ERC ha advertit al ple que "la crema de 1.000 tones diàries de residus comportaria un evident risc per la salut de les persones i també pel medi ambient, ja que no hi ha cap filtre que retingui les micropartícules i els contaminants que genera la combustió". En aquest àmbit, ha destacat que les condicions de dispersió de contaminants "són molt negatives" en una zona afectada per inversions tèrmiques, que provoquen una acumulació d'aquests. Segons Riera, aquesta macro instal·lació de crema de residus industrials va contra el projecte "de comarca verda" que s'està treballant des del Berguedà. 

"Per sorpresa, i sense la prèvia informació, el govern municipal de Cercs va anunciar l'1 d'octubre, que l'empresa EmSpain Waste&Treatment posarà en marxa una incineradora a l'antiga central tèrmica. Tirar endavant aquest projecte comportaria afegir més emissions i impactes ambientals al medi ambient i a la salut de les persones de la comarca", ha resumit Riera.

El regidor del PIBER German Sánchez ha alertat que darrere del projecte "hi ha  multinacionals" de les quals "se sabran més coses" en un futur. Sánchez ha avançat que el resultat de la moció es veia venir, perquè "difícilment votaran que no des de l'equip de govern quan aquest matí acaben de signar un document per avaluar el projecte", ha expressat. 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha insistit que la moció "no posa arguments prou sòlids sobre la taula". Per això, des de l'equip de govern, ha dit, s'ha encarregat un estudi tècnic sobre la viabilitat de la incineradora a la UPC. Calderer també ha advertit, davant de les crítiques de l'oposició, que "no es pot insinuar que un document que signa el rector de la UPC farà el que digui l'Ajuntament de Cercs".

"Aquest equip de govern només demana que s'estudiï el projecte i es pugui veure si és viable o no", ha reiterat Calderer. "O és que també estan a favor del tancament de les mines del Bages perquè també contaminaven?", ha qüestionat a l'oposició. "La comarca està molt fumuda, hem de sumar esforços i veure com ens en sortim", ha afegit. 

Durant el plenari també s'ha desestimat, amb el vot de desempat de l'alcalde, una moció per garantir que la consulta popular sobre el projecte de la incineradora sigui vinculant. 

Opositors a la incineradora concentrats davant de l'Ajuntament de Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs