El govern de Cercs signa un acord amb la UPC perquè faci un estudi tècnic sobre la viabilitat de la incineradora

El treball costarà 30.000 euros a l'erari públic i la universitat confia en tenir conclusions en un període de 6 mesos

24 de juliol del 2020
Actualitzat el 25 de juliol a les 4:12h
Signatura del conveni entre l'Ajuntament de Cercs i la UPC.
Signatura del conveni entre l'Ajuntament de Cercs i la UPC. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Cercs ha signat aquest divendres un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) perquè l'assessori sobre la viabilitat del projecte d'incineradora a l'antiga central tèrmica de Cercs. El resultat d'aquest acord serà un estudi tècnic realitzat pels experts del Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) i el grup de recerca Recuperació de Recursos i Gestió Ambiental (R2EM) de la UPC sobre la implantació d'una instal·lació d'aprofitament energètic de residus a la central.

L'informe costarà 30.000 euros a l'erari públic i marcarà la posició de l'equip de govern sobre el polèmic projecte. Els experts de la UPC avaluaran la viabilitat tècnica de la incineradora, en detectaran els riscos i també els principals aspectes a millorar. 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha presentat l'acord en un acte a la sala de plens, acompanyat de la primera tinent d'alcalde Ana Isabel Rodríguez, el vicerector de Transferència de Coneixement i Innovació Jordi Berenguer de la UPC així com el professor Emèrit i doctor Enginyer Industrial Carles Riba i el director Centre d'Innovació i Tecnologia de la UPC Antonio Álvarez. 

Jesús Calderer ha explicat que els resultats de l'informe els permetran disposar d'arguments sòlids per poder valorar el projecte d'incineradora. L'alcalde considera que l'Ajuntament no es pot permetre no estudiar el projecte de la incineradora que vol generar electricitat a partir de residus. La iniciativa de l'empresa manresana Em Spain&Waste and Treatment preveu una inversió de 300 milions d'euros i la creació d'un centenar de llocs de treball en una comarca, afirma Calderer, que "està a punt d'entrar a l'UCI".

Segons Calderer, "per molt que ens vulguin fer veure que aquí tothom ha de viure del turisme i l'agricultura, la realitat és que hi ha molt poca gent que hi visqui i al pas que anem, els pobles petits anirem desapareixent. O revertim això o tenim un problema molt greu". La UPC confia a tenir conclusions en un període de 6 mesos.

El treball servirà, ha descrit el vicerector Jordi Berenguer, per avaluar la viabilitat del projecte i, si cal, proposar millores. El contracte preveu concretament fer "una anàlisi de les vies de gestió més adequades pels residus d'acord amb els conceptes d'economia circular i la jerarquia de gestió de residus" i de "l'impacte atmosfèric del projecte sobre el territori, estudiant les concentracions de contaminants degudes a les emissions" de la central. Les persones responsables de realitzar l'estudi objecte del projecte del conveni són el professor Joan Pablo Ribas, del grup de recerca Recuperació de Recursos i Gestió Ambiental (L2EM) i la professora Eva Gallego Piñol, del Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA).

El govern de Cercs ha insistit que els resultats de l'estudi seran determinants per decidir si dona suport al projecte o no.
 

Jesús Calderer i Jordi Berenguer després de la signatura del conveni, aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els opositors a la incineradora es queixen que l'estudi que s'encarrega ara a la UPC no inclou el que, per a ells, és més important: l'impacte ambiental i de salut. A més, qüestionen l'encàrrec perquè consideren que es tracta d'un estudi interessat.

Concentració de la plataforma

La plataforma ha convocat una concentració per aquesta tarda davant l'Ajuntament coincidint amb el debat de dues mocions en contra del projecte. L'objectiu és pressionar l'Ajuntament perquè es posicioni en contra de la incineradora i garanteixi una consulta vinculant. L'alcalde però, que té majoria absoluta al ple, ja ha avançat que no hi votarà a favor.
 

Signatura del conveni a la sala de plens de l'Ajuntament de Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs