Els treballadors de Montajes Rus protesten contra l'ERO

Una vuitantena d'empleats s'han concentrat a les instal·lacions de l'empresa al polígon de la Valldan de Berga coincidint amb l'inici de les negociacions

23 de juliol del 2020
Actualitzat a les 21:45h
Treballadors de Montajes Rus durant la concentració d'aquest migdia.
Treballadors de Montajes Rus durant la concentració d'aquest migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Una vuitantena de treballadors de Montajes Rus, empresa subcontractada a les mines de Vilafruns (Bages), s'han concentrat aquest dijous a les portes de les instal·lacions de la companyia, al polígon de la Valldan de Berga. La concentració ha tingut lloc coincidint amb l'inici de les negociacions entre el comitè d'empresa i la direcció de Montajes Rus, que ha anunciat un ERO que afectarà 248 dels 450 empleats que té l'empresa. 

Raúl Arrieta González, membre del comitè d'empresa, era a les portes de l'empresa aquest migdia amb molts dels seus companys. Ha afirmat a NacióBerguedà que s'han concentrat perquè "l'empresa no es pensi que ens quedarem amb les mans plegades sense fer res" i ha assegurat que lluitaran "fins al final". 

El president del comitè d'empresa de Montajes Rus, el berguedà Òscar Cano, ha explicat més tard a aquest diari que "avui teníem la reunió per a la negociació de l'ERO de 66 treballadors que l'empresa va anunciar en un principi, tot i que arran de l'anunci del tancament de la mina de Vilafruns, el que ens han presentat és un ERO per a 248 persones". Cano ha detallat que en aquesta primera reunió s'han tractat sobretot temes legals. I és a partir d'aquest moment, que el comitè d'empresa tindrà 30 dies per negociar.

Segons Cano, el comitè d'empresa té ara per endavant "dos objectius". El primer és el de "minimitzar" el nombre de treballadors afectats, reduint tot el que puguin la pèrdua de 248 llocs de treball, ha indicat Cano. El segon, que ICL reconsideri tancar les instal·lacions de la mina de Balsareny-Sallent. "Sabem que aquest segon punt és molt difícil d'aconseguir, però estem en contacte amb els companys d'ICL Sallent per tirar endavant aquestes dues lluites", ha assegurat Cano. 

Des del comitè recorden que l'expedient arriba després dels dos accidents laborals mortals ocorreguts a la mina i on, en tots dos casos, eren treballadors de la subcontractada. Dimarts vinent, coincidint amb el Fòrum de la Mineria del Bages, preveuen una nova mobilització. 

"El dimarts hi ha el Fòrum de la Mineria del Bages i hi serem. Però així i tot creiem que hem de fer soroll. Com a president del comitè d'empresa, jo serè dins del fòrum, però hem demanat als companys que estiguin a fora i es facin sentir. Al cap i a la fi, els que estem rebent el cop més fort pel tancament de la mina som els treballadors de Montajes Rus", ha puntualitzat. 

"Anirem fent accions sindicals. Hem d'anar veient com ho fem perquè ens agradaria que també intervinguessin els companys d'ICL. De moment, dimarts hi ha el Fòrum de la Mineria del Bages i també una reunió de la comissió negociadora, que encara no sabem on es farà, perquè no es pot fer al taller per tot el tema de les mesures de seguretat de la Covid-19", ha incidit Òscar Cano. 

Òscar Cano ha recordat que l'actual situació no només afectarà l'economia del Bages sinó també la del Berguedà. "L'empresa Montajes Rus és berguedana i la gran majoria de treballadors som de la comarca, de Bagà, Guardiola, Gironella, Berga, Montmajor, entre altres", ha subratllat. 
 

Concentracions de treballadors de Montajes Rus davant l'empresa, a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs