El Berguedà pren el relleu a Osona com la comarca que més recicla

El reciclatge va augmentar un 9% el 2019 respecte a l'any anterior i va arribar al 44,8% del total dels residus municipals

Redacció
23 de juliol del 2020
Actualitzat a les 23:18h
Un camió de recollida de residus aquesta setmana al Berguedà (arxiu).
Un camió de recollida de residus aquesta setmana al Berguedà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà ha aconseguit arribar al 69% de recollida selectiva el 2019 gràcies a la implantació del sistema porta a porta a dotze municipis fa dos anys. La recollida selectiva al Berguedà registrava el 2017 un percentatge del 32%. Però ara és la comarca que lidera el reciclatge a Catalunya. Segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, de l'1 de gener al 31 de desembre de 2019, el total dels 31 municipis del Berguedà van recollir selectivament el 68,82 % dels residus. Aquest és el millor índex de les comarques del país, per sobre d’Osona (65,43%) i el Priorat (63,23%).

Entre l'octubre i novembre de 2018, es va inciar la recollida de residus porta a porta a 12 municipis del Berguedà: Avià, Bagà, Berga, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada. Els altres 19 municipis de la comarca funcionen amb els sistema de contenidors oberts i, en els propers mesos, s’espera aplicar sistemes que facin millorar la recollida selectiva.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha mostrat satisfacció aquest dijous per la posició capdavantera de la comarca en recollida selectiva. Ha atribuït aquest lideratge "al treball entre els ajuntaments, les empreses que presten el servei i els seus treballadors, els polítics; i, sobretot, a l'equip humà del consell comarcal que ha hagut de gestionar el servei, assumir cops immerescuts i multiplicar-se". 

A Catalunya, la recollida selectiva va augmentar un 9% el 2019 respecte a l'any anterior i va arribar al 44,8% del total dels residus municipals -1,8 milions de tones-, la xifra més alta fins ara a Catalunya.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha mostrat optimista sobre l'objectiu d'arribar al 50% de la recollida selectiva aquest any i ha reivindicat el paper d'ajuntaments i altres ens. 

En termes d’emergència climàtica, la recollida selectiva va evitar l’any 2019 l‘emissió de 564.000 tones de gasos amb efecte d’hivernacle, equivalent al CO2 que produeixen 564.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres. “la generació de residus i la seva gestió a través de la recollida selectiva formen part de la nostra Agenda Verda, una agenda que prioritza l’activació del nou Pla d’Acció d’Economia Circular de la Unió Europea", ha dit Calvet.

Per tipus de residu, la recollid aselectiva que ha crescut més en comparació amb l'any anterior ha estat el paper i el cartró, amb un 29% més. La recollida selectiva de vidre ha crescut un 6,6% i també han arribat al màxim registrat mai la fracció orgànica dels residus municipals, amb un increment del 6% respecte el 2018, i els envasos lleugers, amb un increment del 4,5%.

El servei de recollida de l’orgànica s’ha prestat a 793 municipis, dels quals 294 tenen també implantat autocompostatge. La fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– ha disminuït un 3,75% respecte l’any anterior i ha estat de 2,2 milions de tones.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha apuntat, sobre l'impacte de la pandèmia -molt clar en la generació de residus-, que no han notat un relaxament dels hàbits de la població.

Les dades, per comarques

El Berguedà pren el relleu a Osona com la comarca que més recicla. L’escalada del Berguedà ha estat fulminant, tenint en compte que fa dos anys se situava en el número 36 de la classificació, del total de les 42 comarques. I que al 2018 va passar al lloc 20.

La quantitat de comarques que supera el 50% de la recollida selectiva ha passat de 10 a 13. De millors a pitjors resultats el ànquing incorpora el Berguedà, Osona, el Priorat, el Moianès, la Segarra, el Pallars Sobirà, el Montsià, la Conca de Barberà, la Garrotxa, l’Alt Urgell, el Bages, la Terra Alta i el Gironès. A més, les quatre primeres comarques -Berguedà, Osona, Priorat, i Moianès-, amb una recollida superior al 60%, ja estarien complint l’objectiu europeu.

Les dades de la recollida selectiva, per comarques by naciodigital on Scribd