Saldes completarà el centre astronòmic i reurbanitzarà el nucli antic amb els diners del PUOSC

El municipi ha aconseguit 417.105,58 euros a través de les dues línies de subvenció del pla d'obres i serveis

21 de juliol del 2020
Actualitzat el 22 de juliol a la 1:48h
Centre d'observació astronòmica que s'ha inaugurat a Saldes (arxiu).
Centre d'observació astronòmica que s'ha inaugurat a Saldes (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Saldes completarà el Centre d'Observació Astronòmica amb la incorporació d'una cúpula interior amb tecnologia 3D i un ascensor per a persones de mobilitat reduïda, i reurbanitzarà el nucli antic gràcies a les subvencions atorgades pel Pla d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2020-2024. El projecte s'emmarca en l'anomenat Projecte Lluerna, un pla municipal que traça les línies estratègiques del municipi per als propers 25 anys. 

L'alcalde Moisès Masanas ha explicat aquest dimarts a NacióBerguedà que la primera part del projecte per a l'acabament del Centre d'Observació Astronòmica preveu instal·lar una cúpula interior "per fer visualització amb tecnologia 3D i cinema 180 graus" i un ascensor per fer accessible a persones amb mobilitat reduïda l'observatori que va estrenar-se l'estiu de l'any passat. 

També es preveu fer "un tancament perimetral adequat" del Centre d'Observació Astronòmica i arranjar els carrers d'accés perquè les persones que visitin aquest equipament hagin de passar per l'interior del poble. 

El municipi ha aconseguit 417.105,58 euros en dues línies de subvencions del PUOSC (per imports de 120.000 i 250.000 euros, respectivament). El pressupost total de les actuacions s'estima en 562.407,83 euros.  

"La inversió lliga amb el nostre projecte de poble i busca dinamitzar el nucli antic, millorar carrers i que la gent que es desplaça als diferents equipaments del municipi hagi de passar per l'interior del poble per donar vida al comerç local", ha afirmat l'alcalde.

Es reurbanitzarà el centre antic de la població per fer una part amb prioritat pels vianants, arranjar voreres i actuar a la xarxa del clavegueram. 

Saldes va presentar-se a les dues línies de subvenció del PUOSC, una per a inversions i l'altra per a petits municipis, i n'ha aconseguit el màxim possible. "Qualsevol línia de subvencions per a inversions als petits municipis com aquesta és important, sobretot en els temps que corren amb tots els problemes que pateixen els treballadors autònoms i les empreses del territori", ha valorat Masanas. "És vital que aquesta línia d'inversions vagi endavant i els ajuntaments puguem invertir i dinamitzar els pobles", ha afegit. 

El cel excepcional de Saldes

El 2019 el poble va fer un pas endavant amb l'estrena del centre d'observació de les estrelles. L'ajuntament continua treballant ara en potenciar-lo, perquè l'objectiu és que Saldes sigui un municipi sostenible que visqui gràcies les activitats econòmiques lligades a la natura i a l'entorn. 

El cel de Saldes, antic municipi miner als peus del Pedraforca, permet una foscor 30 vegades superior a l'àrea metropolitana i, per tant, presenta les millors condicions possibles per gaudir del cel estrellat. El poble va obtenir fa tot just dos anys el segell d'Espai amb Cel Nocturn de Qualitat (ECCNQ).