El Berguedà és la comarca barcelonina on menys creix el nombre d'aturats, però perd 403 de llocs de treball

El nombre d’aturats registrats a la comarca s’incrementa un 23,5% respecte el juny del 2019

21 de juliol del 2020
Actualitzat a les 15:22h
Imatge panoràmica de Berga i del Polígon de la Valldan.
Imatge panoràmica de Berga i del Polígon de la Valldan. | ACEB
La crisi originada a partir del confinament arran de la pandèmia de la Covid-19 ha deixat una petjada sense precedents en l'activitat econòmica de tota la demarcació de Barcelona. El Berguedà és la comarca de Barcelona on menys creix el nombre d'aturats registrats (+23,5%) respecte fa un any. No obstant això, perd 403 llocs de treball (-6%), una xifra significativa i que se situa per sobre de la mitjana de la demarcació. 

Aquesta són dues de les principals dades sobre la comarca del Berguedà que dona l'Informe territorial de la demarcació de Barcelona, una publicació elaborada per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Barcelona que fa balanç de l’evolució econòmica de la demarcació. En la seva 18a edició, la greu crisi sanitària, econòmica i social provocada per la Covid-19 ha condicionat el contingut de l’informe, ampliant informació referent a l'any 2020. El document complet es pot consultar aquí

Totes les comarques de la demarcació de Barcelona estan patint els efectes de la crisi sense excepció. Però les diferències en l'estructura productiva de cada territori estan marcant clarament el nivell d'afectació i de recuperació. Així, l’indicador d’evolució anual de l'atur registrat permet trobar diferències percentuals comarcals entre el 30 de juny de 2020 i 2019 de més de deu punts. Les comarques del centre-nord de la demarcació, amb el pes dels serveis més reduït, són les que registren un menor augment de l'atur (Bages i Berguedà), amb l'excepció d’Osona. Per contra, Barcelonès, Moianès i la mateixa Osona són les que més augmenten el nombre d’aturats, per sobre del 30%. 
 

Indicadors sociolaborals per comarques. Foto: Cambra de Comerç


L'informe també indica que la població ocupada de la comarca del Berguedà s'ha reduït un 2,7% respecte el 2019, 1,7 punts menys que la mitjana de la demarcació (-4,4%). La reducció de llocs de treball al Berguedà ha estat del -6%, un comportament superior al conjunt de la demarcació (-4,8%). 
 

Mapes de variació anual d'aturats registrats. Foto: Cambra de Comerç


Entre els mesos de març i juny de 2020 la comarca ha augmentat en 291 les persones aturades i ha perdut 403 llocs de treball. 

En el cas de l’evolució anual de la població ocupada resident, les xifres que dona l'informe denoten diferències que es correspondrien en certa manera amb el major o menor pes de sectors com el turístic o comercial en cada comarca. El Maresme (-5,9%), el Garraf (-5%) i el Barcelonès (-5%) són les comarques amb major pèrdua percentual de població ocupada entre el 30 de juny de 2020 i 2019. Això també es constata en els llocs de treball assalariat, amb el Maresme (-9,6%) i el Garraf (-10,7%) al capdavant de la pèrdua, però no en els llocs de treball autònom, on Osona (-3,2%), el Moianès (-3,1%) i el Berguedà (-2,7%) obtenen les xifres més negatives.

Per municipis, la població aturada augmenta interanualment en gairebé tota la comarca del Berguedà, destacant els increments de Borredà i Casserres. Pel que fa a la població ocupada resident a cada municipi, només La Nou de Berguedà creix significativament, ressaltant les pèrdues en Vilada, Casserres, i Castellar de n'Hug.
 

Variació anual de la població aturada i de la població ocupada resident per municipis (en %). Foto: Cambra de Comerç


2.830 ERTOs acumulats a la comarca

El nombre d'ERTOs acumulats al Berguedà entre el 22 de març i 30 de juny de 2020 és de 2.830 treballadors (37,9% dels assalariats). Al conjunt de la demarcació de Barcelona el total d’afectats per ERTOs suma 572.549 treballadors i a 30 de juny encara hi havia 310.221 persones en aquesta situació. 

Dades sobre el Berguedà de l'informe territorial de la demarcació de Barcelona 2020 (monogràfic Covid-19).