Les alumnes de l'escola de Vallcebre publiquen un conte inspirat en un mural de l'il·lustrador Valentí Gubianas

El conte 'La colla de la marmota i una sorpresa inesperada' (La Patumaire, 2020) ha estat escrit per les nenes del centre, amb la participació dels veïns del poble, i il·lustrat pel mateix Valentí Gubianas

20 de juliol del 2020
Actualitzat el 21 de juliol a les 3:51h
Presentació de l'escola Serrat Voltor de les alumnes de Vallcebre.
Presentació de l'escola Serrat Voltor de les alumnes de Vallcebre. | Cedida
Les nenes de l'escola Serrat Voltor de Vallcebre han presentat fa pocs dies el llibre 'La colla de la marmota i una sorpresa inesperada' (La Patumaire, 2020) en el qual han estat treballant durant aquests dos últims cursos. Es tracta de la publicació d'un llibre que té com a punt de partida el mural que l'il·lustrador Valentí Gubianas i l'alumnat de l'escola Serrat Voltor van pintar al pati del centre l'any 2017.

La presentació s'ha portat a terme a Vallcebre el passat dijous, dia 17 de juliol, i no s'ha publicitat abans perquè es volia que fos una trobada amb poca gent, i especialment dirigit als veïns i veïnes de Vallcebre, a causa del risc de contagi de la pandèmia de la Covid-19. 

Durant una de les sessions del treball de llengua que es fa a l'escola, les alumnes de primària (Joyce García, Anna Giménez, Sara Giménez, Noa Maldonado, Juna Peguero, Glòria Toro i Mercè Toro) van començar a escriure de forma conjunta un conte on hi apareixen tots els personatges del mural com a protagonistes. Les alumnes van redactar un llibret amb les descripcions dels personatges del mural i els van portar als diferents comerços del poble, per tal que tothom els pogués conèixer. Juntament amb aquests llibrets, es va demanar la col·laboració de la gent del poble, per tal que aportessin idees sobre possibles aventures que podien viure aquests personatges.

No ha estat un projecte únic d'escola, sinó que hi ha hagut la participació dels veïns i veïnes.

Segons han explicat la directora de l'escola Serrat Voltor, Eva Corominas i la tutora Núria Casals, hi va haver una gran participació per part del poble, la qual va permetre fer un buidatge de totes les idees i d'aquestes se'n va fer una votació per començar a escriure el text.
 

Presentació de l'escola Serrat Voltor de les alumnes de Vallcebre. Foto: Cedida


Aprofitant la visita de les estudiants a les XXIV Jornades d’Escoles Rurals, en què es fa formació als mestres, també hi va haver una votació per escollir el nom del conte i d’un dels personatges principals.

L’il·lustrador Valentí Gubianas, a banda de fer les il·lustracions del llibre seguint les directrius de les alumnes, les va ajudar en tot el procés, pautant els passos a seguir per a la creació d’un llibre. Les nenes també van rebre consells de la correctora Guida Planes, qui va assessorar les alumnes per fer alguns canvis en el text; i de Sílvia Crusafon, que va maquetar i va recomanar, per exemple, utilitzar una tipografia específica també per a infants amb dislèxia.
 
Gràcies a l'Ajuntament de Vallcebre i la Diputació de Barcelona, aquest llibre ha pogut veure la llum. El resultat ha estat molt gratificant per a tot l’alumnat, segons han valorat des de l'escola. Les alumnes no només han donat vida al text, sinó que han pres consciència de tot el procés a seguir per fer un llibre i de totes les persones que hi estan involucrades.
 

Presentació de l'escola Serrat Voltor de les alumnes de Vallcebre, el passat dijous. Foto: Cedida
 

El conte 'La colla de la marmota i una sorpresa inesperada' (La Patumaire, 2020).