Suspenen el Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug per la pandèmia

És la primera vegada que es cancel·la la celebració del certamen berguedà creat l'any 1962

20 de juliol del 2020
Actualitzat a les 19:41h
Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug en una imatge d'arxiu.
Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug en una imatge d'arxiu. | Pilar Màrquez Ambròs
La Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans ha pres l'acord de suspendre totes les competicions marcades al calendari per aquest 2020. Això inclou el popular certamen de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug, però també els concursos de Llavorsí, Canillo (Andorra), Osseja, Prades, Ribes de Freser i Castellterçol.

Els populars certàmens estiuencs que any rere any apleguen pastors vinguts d'arreu del territori català, França, Illes Balears i altres països presenten una tipologia d’activitats "que fa molt difícil la seva adaptació a la normativa i protocols". Així ho ha considerat la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, que recorda que les mesures per evitar contagis de la Covid-19 ja han obligat a cancel·lar "diferents edicions de magnífics esdeveniments populars" arreu de Catalunya. 

L'organització del Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug entén aquesta suspensió per les dificultats d"'assegurar el manteniment de les distàncies de seguretat i el control de l'aforament", i assegura que ja s'està treballant per garantir l'edició de 2021 "amb la voluntat que suposi un pas endavant en termes de consolidació, prestigi i projecció dels esdeveniments". 

L'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, ha explicat a NacióBerguedà que "sap molt greu prendre una decisió com aquesta perquè el concurs porta milers de visitants al poble i genera activitat a la restauració". Ara bé, Juncà entèn que "ens hem vist obligats a suspendre-ho per evitar la propagació del coronavirus". La Federació de Concursos de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug va prendre la decisió el passat 29 de juny. No obstant això, no s'havia anunciat fins ara. Segons l'alcalde, hi havia encara una certa esperança que la situació anés a millor, "però després dels rebrots de Barcelona i Lleida" s'ha vist clar que no podria ser. És la primera vegada que se suspèn el certamen de Castellar de n'Hug. 

Castellar de n'Hug celebra anualment, des de l'any 1962, el seu certamen de gossos d'atura al Prat del Castell. Es tracta d'una competició que es fa sempre l'últim diumenge d'agost; i on el gos i el pastor han de mostrar les seves habilitats de cooperació per conduir el ramat de xais dins un tancat, i tornar-lo a treure. A més de la prova d'habilitat, s’entreguen dos premis més, que són, el premi al gos d’atura de característiques racials més pures, i el trofeu al pastor més endiumenjat.

L'origen del concurs neix a Ribes de Freser (Ripollès), on es reunien un grup de pastors per mostrar les seves habilitats i les dels seus gossos d’atura. Els germans Joan i Josep Armengou, de Cal Fanxicó, es van proposar portar el certamen a Castellar de n’Hug fa 58 anys. Des de llavors, el certamen s'ha celebrat ininterrompudament. 

El Concurs Internacional de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug s'ha convertit, amb el pas de les dècades, en un esdeveniment popular, reconegut en l’àmbit nacional, i en una gran festa d'interès turístic que reuneix més de 4.000 persones al municipi.