Obres

Berga rebrà 220.931 euros del PUOSC per millorar un tram de la Ronda Moreta i reparar danys a la drecera de Queralt

Entre la plaça de la Creu i Cal Cuberas passarà a haver-hi plataforma única i un sol sentit de circulació, i a Queralt es sanejaran talussos, s'actuarà a la drecera i es reubicarà la Font del Bou

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 17 de juliol de 2020 a les 19:38 |
Tram de Cal Cuberas de la Ronda Moreta (arxiu). | Google Maps
L'Ajuntament de Berga rebrà 220.931,48 euros del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024 per executar una sèrie d'intervencions a la ciutat en àmbits diversos com la natura, la mobilitat i la xarxa de serveis. El regidor de les àrees d'Urbanisme i d'Obres i Serveis de Berga, Aleix Serra, ha afirmat a NacióBerguedà que es repararan danys i s'actuarà per evitar noves esllavissades a la drecera de Queralt i es ressituarà la Font del Bou, així com es farà una primera actuació lligada a la mobilitat i a la promoció del comerç a la Ronda Moreta per donar prioritat als vianants i hi haurà millores al clavegueram.

Les actuacions previstes suposen una inversió total de 315.616,40 euros. El 70% es cobrirà amb les subvencions del pla únic d'obres i serveis de la Generalitat i pel 30% restant es buscarà disposar d'altres recursos a través d'ajuts de la Diputació de Barcelona. 


"La convocatòria del PUOSC era molt esperada perquè feia gairebé 10 anys que no es feia i en el seu moment havia suposat inversions molt importants per aquest ajuntament", ha destacat Serra. Tanmateix, el regidor ha explicat que "aquesta vegada la quantia va ser una mica decebedora, perquè era una convocatòria molt pensada pels municipis petits: els pobles de menys de 5.000 habitants han tingut accés a dues línies d'aquests ajuts i podien accedir a una subvenció equivalent al 100% del cost del projecte, mentre que les poblacions més grans com Berga només podien accedir a una línia d'ajuts i a una subvenció d'un màxim del 70% del projecte". 

La Generalitat ha anunciat que destinarà 7 milions d'euros a 30 municipis del Berguedà a través del nou PUOSC (consulta aquí les subvencions municipi per municipi). 


D'una banda, els diners del PUOSC permetran a l'Ajuntament de Berga actuar a la muntanya de Queralt per reparar els danys que va provocar l'esllavissada a la zona central de la drecera i per arranjar la zona de la Font del Bou, on des de 2018 només hi ha una paret foradada. Es reubicarà el cap de bou que hi havia, i que el consistori guarda a les seves dependències, en una nova font que se situarà ben a prop. "Un informe de l'Institut Cartogràfic de Catalunya ens desaconsella tornar-la al seu lloc original pel risc d'impacte de pedres", ha explicat Aleix Serra. "Sanejarem part dels blocs de pedra de la drecera que corren risc de caure, reconstruirem el tros de la drecera malmès per l'esllavissada i reubicarem la Font del Bou", ha afegit. Aquesta intervenció té un cost d'uns 80.000 euros, i una part es finançarà amb el PUOSC. 

Per altra banda, es renovarà un tram de la Ronda Moreta de Berga per donar prioritat als vianants. S'actuarà des del pas vianants de l'Hotel Queralt, a la plaça de la Creu, fins a Cal Cuberas. "Tota aquesta zona serveix d'enllaç als eixos comercials del carrer del Roser, el passeig de la Pau i el Carrer Major, però també és un dels punts de Berga on la mobilitat a peu és més difícil, perquè les voreres són totalment insuficients", ha exposat Aleix Serra. 

El que planteja l'equip de govern de la CUP és "una remodelació total" d'aquest tram de carrer. "Es farà una plataforma única de manera que podran continuar passant cotxes però guanyarem un espai molt més ampli pels vianants. Es manté el trànsit rodat però serà amb un carril més estret i amb un sol sentit de circulació", ha puntualitzat Serra. El consistori ha d'acabar de concretar els detalls del projecte. "Quan es demana la subvenció fas una descripció de l'actuació que vols fer i quan es redacti veurem exactament on podem arribar", ha clarificat el regidor. "És un projecte per pacificar aquesta zona que va en la línia del propòsit de l'executiu, de repensar la ciutat pels vianants i aconseguir una mobilitat més sostenible en aquells espais on el cotxe continua tenint bona part del protagonisme", ha incidit Serra.

Aleix Serra ha admès que "fer-ho bé" implicaria "una reurbanització molt profunda i, per tant, molts diners" dels quals ara mateix l'Ajuntament de Berga no disposa. "En aquest cas, l'actuació és d'escassament uns 100 metres i puja fins a un import superior als 100.000 euros", ha advertit el regidor. 

"Hem prioritzat i ens ha semblat que el punt més crític de la Ronda Moreta és aquest sector que connecta els esmentats eixos comercials i que té unes voreres extremadament estretes. En un dels dos costats del carrer els vianants fins i tot es veuen obligats a baixar la via quan es creuen dues persones", ha expressat el regidor. "Al nostre programa electoral prevèiem una aposta per la peatonalització de diversos punts de la ciutat i seguim treballant en aquest sentit. En aquest cas clamava al cel perquè és un tram on els vianants no poden passar correctament", ha dit Serra. 

Junts per Berga va presentar aquesta setmana imatges d'un projecte per unificar els tres eixos comercials i donar prioritat als vianants. Aleix Serra ha recordat que és una proposta que la CUP portava al programa dels comicis de 2019 i que van defensar en l'aprovació dels pressupostos, però que executar-la en la seva totalitat suposa "un cost molt elevat" que el grup de l'oposició no quantificava.

De moment, des de Cal Cuberas fins al passeig de la Indústria, la Ronda Moreta mantindrà el doble sentit, "perquè el que no podem fer és afectar excessivament la circulació si encara no podem millorar la zona i repensar-la tal com voldríem", ha dit Serra. 

Finalment, amb els diners de la subvenció del PUOSC 2020-2024, Berga farà actuacions de millora del clavegueram de la ciutat. "Hi haurà actuacions en un sector diferent de la Ronda Moreta i al voltant de la Ronda Queralt. Són millores que hi havia pendents des de fa temps. Com que l'ajuntament no pot fer-les amb pressupost propi, hem esperat que hi hagués aquest tipus de convocatòria per plantejar-ho". 

Els treballs inclosos en la subvenció del PUOSC s'han d'executar abans d'un any. "Serà un cavall de batalla molt important perquè la resolució ha sortit una mica tard per culpa de la pandèmia i encara ens ha deixat menys temps per portar-ho a terme. Imagino que hi haurà una pròrroga, però són obres que haurem de fer en molt poc temps. La part positiva és que la ciutadania en podrà gaudir abans", ha conclòs Aleix Serra. 

"Aquestes són unes inversions que no estan incloses al pressupost 2020; s'hauran d'aprovar en els pressupostos de 2021, i caldrà completar el finançament amb altres ajuts, però evidentment no ho deixarem perdre", ha manifestat el regidor. 

 

Participació