Berga acull una edició «postconfinada» dels Elois sense rucs, ni aigua ni teatre, però amb actes divulgatius

El programa d'activitats es portarà a terme del 24 al 26 de juliol

P. M. A. / Redacció
16 de juliol del 2020
Actualitzat el 17 de juliol a les 16:22h
Els Elois de Berga (arxiu).
Els Elois de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Berga acull una edició "postconfinada" dels Elois sense rucs, ni aigua ni teatre, però amb actes divulgatius. La pandèmia de la Covid-19 ha impedit la celebració de la majoria de festes populars d’estiu, però algunes d’aquestes celebracions han adoptat nous formats per adaptar-se a les restriccions i mesures de seguretat corresponents a la fase de la represa. Una d'aquestes celebracions serà la festa dels Elois, que comptarà amb una sèrie d’actes divulgatius i culturals que es portaran a terme del 24 al 26 de juliol. 

El passat mes de juny, l'Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora dels Elois van decidir suspendre l'edició de 2020 per la impossibilitat de realitzar-la amb normalitat a causa de la situació d’emergència sanitària. Tot i això, les àrees de Festes i Joventut del consistori berguedà han treballat conjuntament per poder oferir una programació anomenada Els Elois postconfinats que inclourà activitats presencials i virtuals relacionades amb la festivitat dels Elois.

Jocs al carrer

La programació "postconfinada" dels Elois començarà el divendres, 24 de juliol, amb una sessió del Club del Joc. Es tracta d'una vetllada dedicada als jocs de taula oberta a tots els públics, que es farà a la Plaça de Viladomat, a partir de dos quarts de 10 del vespre. L’activitat serà gratuïta i estarà dinamitzada pels monitors i monitores de la Cia. de Jocs l’Anònima. Per participar-hi, caldrà fer ús de la mascareta i utilitzar el gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans.

Concert de sardanes

La Residència de Sant Bernabé acollirà un concert de sardanes interpretat per la Cobla Pirineu amb la col·laboració de la Colla Sardanista Cim d’Estela. L’actuació es portarà a terme a la zona d’aparcament del centre residencial per disposar de l’espai suficient que garanteixi les mesures preventives de distanciament social entre les persones assistents. L’actuació es realitzarà el dissabte, 25 de juliol, a les 7 de la tarda.

Ofici solemne en honor a Sant Eloi

El diumenge, 26 de juliol, l'església de Sant Francesc celebrarà una missa en honor a Sant Eloi, a dos quarts de 12 del matí. L'església franciscana va ser el lloc on es va fundar la confraria del gremi dels Elois i actualment s’hi conserva l’altar dedicat a Sant Eloi, que era el patró del gremi. Les persones que assisteixin a l'ofici religiós hauran de respectar les mesures preventives d’higiene, seguretat i aforament per la Covid-19.
 

Enguany no hi haurà la representació teatral d'un casament a pagès (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Píndoles de coneixement sobre la festa

La programació també inclourà una proposta virtual per difondre el coneixement sobre diversos aspectes de la festa com per exemple l’origen de la confraria del gremi dels Elois, la música, la presència d’animals de càrrega o de bast i també s’oferirà una comparativa entre Els Elois i La Patum. En concret, s’han elaborat quatre píndoles audiovisuals breus que estaran protagonitzades per Dolors Santandreu (historiadora), Mariona Casellas (pianista i professora de piano), Joan Zamora (antropòleg) i Judit Lucas (historiadora).

El projecte es titula Àgora Cultural. Els Elois, la festa dels oficis i l’aigua i ha estat impulsada per les àrees de Festes i Patrimoni Cultural i Museus juntament amb Televisió del Berguedà. Els vídeos es publicaran a les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga i Àgora Cultural Berga i també s’emetran per Televisió del Berguedà.

La iniciativa es completarà amb un qüestionari anomenat Què en saps, dels Elois? que es publicarà a través de la funció stories del perfil oficial d’Instagram del consistori de la ciutat durant la setmana de celebració dels Elois, del 20 al 26 de juliol.

Material de difusió

El cartell i el material de difusió virtual de la festa dels Elois "postconfinats" ha estat dissenyat per La Copisteria. Enguany, no s’han editat fulletons ni tampoc s’ha elaborat el programa de mà a causa de la Covid-19.
 

Programa dels Elois "postconfinats". Foto: Aj.Berga